Τατουάζ: Οι Ευρωπαίοι δερματολόγοι ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης για τα μελάνια και τις συνθήκες στην διαδικασία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τις προηγούμενες δεκαετίες τα έκαναν λιγότεροι και μικρότερα! Τώρα μπαίνουν στην διαδικασία περισσότεροι και επιλέγουν να αλλάξουν όψη σε ολόκληρη την πλάτη ή και το μπράτσο τους. Ο λόγος για τους νέους Ευρωπαίους και τα τατουάζ που από την ευρωπαϊκή Δερματολογική Εταιρεία θεωρούν δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία καθώς η τοξικότητα των μελανιών ελέγχεται μόνο σε ορισμένες χώρες...

Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν πάντα και αυτοί που μετανιώνουν αλλά και αυτοί που μολύνονται εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής στους χώρους όπου γίνονται τα τατουάζ… Μάλιστα το 30-50% των νέων που κάνει τατουάζ, αντιμετωπίζει στην συνέχεια σοβαρά προβλήματα, όπως αλλεργίες και μολύνσεις και ένα ποσοστό 20% το μετανιώνει και ζητάει να το «σβήσει». Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Christa De Cuyper, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Sint-Jan της Μπριζ, στο Βέλγιο, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στο πλαίσιο του Πανευρωπαικού Συνεδρίου Δερματολογίας στη Βιέννη. Η Dr Cuyper είναι υπεύθυνη για το CEN 435, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εγκριθούν ορισμένα συστατικά, που περιέχονται στα μελάνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μικρότερη επιβλαβής επίδραση σε όσους κάνουν τατουάζ. Πάρα πολλοί νέοι κάνουν πάρα πολλά τατουάζ, ενίοτε σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματός τους. Αυτό απαιτεί πολύ μελάνι για να καλύψει όλη αυτή την έκταση. Κι αυτό κρύβει κινδύνους» είπε η Dr. Cuyper.

Το ζήτημα των ασφαλών μελανιών είναι μείζον αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πάρα πολλά είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες και είναι τοξικά. Αποτελούν συνδυασμούς ουσιών, από σταθεροποιητές, συντηρητικά και γλυκερίνη.

Και συνέχισε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκτιμηθούν στο εργαστήριο τα συστατικά που περιέχουν τα μελάνια, να ελέγχονται οι εισαγωγές μέσω Διαδικτύου και να γίνουν καμπάνιες για την υγιεινή και για την ασφάλεια των μελανιών που χρησιμοποιούν αυτοί που φτιάχνουν τατουάζ. Να βρούμε τρόπο να εναρμονίσουμε τη χρήση τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γιατί κι εκείνοι που ασχολούνται με τα τατουάζ δεν εκπαιδεύονται σωστά» τόνισε η Βελγίδα καθηγήτρια δερματολογίας.