Τα στεγαστικά δάνεια μας οδηγούν στις αυτοκτονίες!

  • Iatropedia
Μπορεί παλιά να υποστηρίζαμε ότι οι …ωραίοι έχουν χρέη, σε εποχή μνημονίου όμως αυτό δεν μπορεί να ακουστεί ως αστείο, καθώς πολλοί που έχουν λάβει δάνειο και δεν μπορούν να το αποπληρώσουν μπορεί να οδηγηθούν και στην αυτοκτονία.

Στοιχεία σοκ σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα αλλά και τις απόπειρες αυτοκτονίας που συνδέονται όμως με την οικονομική κρίση, έδωσαν στη δημοσιότητα ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε στην ομιλία του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007 έως το 2011 καταγράφεται δραματική αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας ανθρώπων που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Το ποσοστό σύμφωνα με τον καθηγητή άγγιξε το 36%.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που κατορθώνουν να κόψουν το νήμα της ζωής τους αφού οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2011 οπότε και οι αυτοκτονίες ανέβηκαν κατά 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010.

Κατά τον κ.Κυριόπουλο το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Και αυτό όχι τυχαία καθώς το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν επίσης όσοι έμειναν άνεργοι αλλά και όσοι απειλούνται με απόλυση λόγω κρίσης.