Τα smartphones θα ανιχνεύουν τον διαβήτη και θα κάνουν τεστ εγκυμοσύνης!

  • Iatropedia
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αναρωτιέται κανείς, αν η τεχνολογία αντιγράφει την επιστημονική φαντασία στις ταινίες, ή το ανάποδο. Αυτά που μέχρι σήμερα μόνο στο σινεμά τα βλέπαμε, είναι πιθανό αύριο να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Οπτικών Τεχνολογιών στο Ανόβερο της Γερμανίας, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς (smartphones) σε μικρές μονάδες βιομοριακής διάγνωσης, ικανές να δώσουν άμεσα αποτελέσματα σε ιατρικά τεστ, όπως αυτό της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες ενσωματώνουν αισθητήρες συντονισμού επιφανειακών πλασμονίων (surface plasmon resonance – SPR sensors) σε smartphones μέσω προσεκτικής εκτομής της επικάλυψη του πολυμερούς των καλωδίων οπτικών ινών που χρησιμοποιούν (τα κινητά) προκειμένου να φτάσουν στον πυρήνα της οπτικής ίνας. Στη συνέχεια, αυτός ο αισθητήρας επικαλύπτεται και τοποθετείτε σε ειδική υποδοχή όπου ο χρήστης θα βάζει τα υγρά που θέλει να αναλύσει. Από εκεί και πέρα, με έναν πολύπλοκο τρόπο συνδέουν και το φως τύπου

LED και την κάμερα του κινητού σε αυτό τον αισθητήρα, ώστε ολόκληρο το κινητό να μπορεί να λειτουργήσει ς συσκευή συσκευή διάγνωσης!

Αν το πείραμα των επιστημόνων στεφθεί με επιτυχία, τότε με μια απλή εφαρμογή λογισμικού θα μπορούν οι χρήστες να δίνουν δείγματα αίματος, σάλιου, ιδρώτα, ούρων, ή ακόμα και της αναπνοής και να παίρνουν αποτελέσματα επί διαφόρων τεστ σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, αυτές οι μετρήσεις του αισθητήρα θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το σήμα GPS του τηλεφώνου, προκειμένου να κατευθύνουν τους χρήστες σε κοντινά νοσοκομεία, φαρμακεία και ιατρεία σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Optics Express.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως είναι το σεξ στην ψηφιακή εποχή;΄Ερευνα

Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ πριν πέσετε για ύπνο