Τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

  • Iatropedia
Η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά συνδέεται τώρα από τους επιστήμονες με μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Τα σχετικά ευρήματα Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition δεν αποτελούν τόσο έκπληξη καθώς είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες περί διατροφικών συνηθειών που έδειξαν σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και μειωμένου κίνδυνου διαβήτη Τύπου 2. Ωστόσο η νέα μελέτη καθιστά σαφές ότι την διαφορά κάνουν τα… πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών 27.000 ατόμων ηλικίας 45 έως 74 ετών στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έδειξε μετά από μια εικοσαετία ότι ένα ποσοστό πάνω από 10% είχαν αναπτύξει τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη. Όσοι όμως κατανάλωναν περισσότερο γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά εμφάνισαν 23% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Η μελέτη για την Διατροφή και τον Καρκίνο του Malmö εστιάσθηκε στην σημασία των λιπαρών ουσιών στα τρόφιμα και την σχέση τους με τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2, εξετάζοντας διαφορετικές πηγές κορεσμένων λιπών αντί να περιορισθεί στην συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο ορισμένα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα κοινά μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η διαφορά, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε κρέας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2 ενώ αυτοί που τρώνε πολλά γαλακτοκομικά αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο.