Τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα όταν έχουν καθορισμένη ώρα για ύπνο

  • Iatropedia
Πολυεθνική μελέτη δείχνει ότι η τήρηση της προκαθορισμένης ώρας κατάκλισης σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου σε παιδιά μέχρι 6 ετών και έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του ύπνου.

Τα παιδιά που είχαν συνεπές πρόγραμμα κατάκλισης είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, πήγαιναν νωρίτερα στο κρεβάτι τους, τα έπαιρνε πιο γρήγορα ο ύπνος, ξυπνούσαν λιγότερες φορές κατά την διάρκεια της νύχτας και κοιμόταν περισσότερο κερδίζοντας ουσιαστική ανάπαυση. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Sleep, όσα παιδιά είχαν απαρέγκλιτο πρόγραμμα κατάκλισης κοιμόταν κατά μέσο όρο περισσότερο από μία ώρα ανά νύχτα σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν ποτέ μια ρουτίνα ύπνου.

Επίσης, η καθιέρωση συγκεκριμένης ώρας για ύπνο –και η τήρησή της– βρέθηκε ότι έχει άμεση σχέση με λιγότερα προβλήματα ύπνου και συμπεριφοράς κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τις μητέρες. Ωστόσο, 10.085 μητέρες από 14 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι κανονική ώρα για ύπνο είχαν λιγότερα από τα μισά βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι ειδικοί της ΑΑSM (American Academy of Sleep Medicine) συστήνουν την εισαγωγή μιας προκαθορισμένης αλληλουχίας ευχάριστων και χαλαρωτικών δραστηριοτήτων πριν την κατάκλιση, ώστε να δημιουργηθεί στο παιδί μια συνήθεια. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών και το διάβασμα ενός παραμυθιού.

Η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν την κατάκλιση είναι ένα απλό βήμα που κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει, υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας Jodi Mindell, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Saint Joseph's University και διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου στο Children's Hospital of Philadelphia. «Όχι μόνο κάνει την ώρα του ύπνου πιο εύκολη αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να κοιμηθεί το παιδί καλύτερα καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας».