Τα παράσιτα της ελονοσίας αυξάνονται με τεχνικές ανορθοδόξου πολέμου!

  • Iatropedia
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς τα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία αυξάνονται και… πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο, αποτελώντας μια παλαιά απειλή που εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τον σύγχρονο κόσμο μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια ανακάλυψαν πώς τα αρχαία αυτά παράσιτα καταφέρνουν να αναπαράγουν τα χρωμοσώματά τους χιλιάδες φορές προτού εξελιχθούν σε θυγατρικά κύτταρα τέλειας ομοιότητας. Όπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού PLOS Biology, το παράσιτο Toxoplasma gondii που συνδέεται με την νόσο είναι… πραγματικός επαγγελματίας στον πολλαπλασιασμό του εαυτού του, σε αντίθεση με τα φυτά, τα ζώα και τους μονοκύτταρους οργανισμούς, όπως η μαγιά, των οποίων τα χρωμοσώματα έχουν μόνο μια ευκαιρία να αντιγραφούν, ειδάλλως το κύτταρο είτε πεθαίνει ή μετατρέπεται σε καρκινικό.

Τα παράσιτα της ελονοσίας, όταν μεταδίδονται σε ένα ζώο ή άνθρωπο, κρύβονται σε ένα μονό κύτταρο σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς, πολλαπλασιαζόμενα σιωπηρά δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες φορές μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή ανιχνεύσει την παρουσία τους. Κατόπιν, λειτουργώντας ως «Δούρειος Ίππος» εξαπολύουν κατά κύματα έναν τεράστιο αριθμό θυγατρικών κυττάρων, σαν μικρό στρατό, που σύντομα καταβάλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού του ασθενούς. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανθεκτική στα φάρμακα ελονοσία απειλεί πλέον σοβαρά την δημόσια υγεία ακόμη και ανεπτυγμένων χωρών –όπως τις νότες περιοχές των ΗΠΑ– γι’ αυτό και τα ευρήματα της σχετικής μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξεύρεση μιας νέας, πιο ισχυρής θεραπείας για την ελονοσία η οποία σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους τον χρόνο.