Τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα και πάλι στο προσκήνιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κάποιοι λειτουργούν μόνιμα, έχουν λογικές τιμές και κόβουν απόδειξη για κάθε διακομιδή. Κάποιοι άλλοι όμως, θησαυρίζουν λαμβάνοντας υπέρογκα ποσά χωρίς να δίνουν όχι μόνο απόδειξη αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες... Σε αυτό καταλήγει σχετικό πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα την ώρα που η κυβέρνηση πέρασε διάταξη για δημιουργία μητρώου στα ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δείχνει δεκάδες παρατυπίες στις εταιρίες με ιδιωτικά ασθενοφόρα

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ασθενοφόρα μπορούν να έχουν ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, γηροκομεία και ασφαλιστικές εταιρείες μόνο για τις ανάγκες των ασθενών τους και χωρίς «άμεση ή έμμεση είσπραξη κομίστρου». Έτσι, 323 ιδιωτικά ασθενοφόρα έχουν λάβει έγκριση καταλληλότητας το διάστημα 2005-2014.

Παρόλα αυτά, πολλές φορές τα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες δεν ανήκουν στις ίδιες αλλά τους τα έχουν εκχωρήσει με ιδιωτικό συμφωνητικό φορείς που δικαιούνται να λάβουν άδεια. Μάλιστα οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να βρουν την έδρα εταιρείας που διαφημίζεται και στο διαδίκτυο, καθώς η δηλωμένη διεύθυνση δεν ίσχυε.

Τα ιδιωτικά -παράνομα πολλές φορές ασθενοφόρα- έχουν πάντως πεδίο δόξης λαμπρόν καθώς καθημερινά το ΕΚΑΒ Αττικής καλείται όχι μόνο να κάνει διακομιδές ασθενών αλλά και να εξυπηρετεί περιστατικά που πρέπει να μεταφερθούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για μια εξέταση ή για συνέχεια της νοσηλείας ή και περιστατικά που πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους από το νοσοκομείο… Και καθώς οι καθυστερήσεις σε αυτά τα περιστατικά (που δεν επείγουν) μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 7 ώρες, όσοι μπορούν να πληρώσουν περί τα 70 ευρώ, καταφεύγουν στα ιδιωτικά που διαφημίζονται παντού μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» μέσα σε 20 ημέρες (Οκτ. 2014) εισήλθαν 71 ιδιωτικά ασθενοφόρα, στο «Σωτηρία» σε 15 ημέρες (Ιαν. 2015) εισήλθαν 65 και στο «Αλεξάνδρα» σε 25 ημέρες (Δεκ. 2014) έκαναν διακομιδές 70 ιδιωτικά ασθενοφόρα