Τα παυσίπονα δεν «σκοτώνουν» μόνο τον πόνο αλλά και την ευχαρίστηση!

  • Iatropedia
Ερευνητές που μελετούσαν την ευρέως χρησιμοποιούμενη στα παυσίπονα ακεταμινοφαίνη ανακάλυψαν μια άγνωστη παρενέργειά της: την άμβλυνση των θετικών συναισθημάτων.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) δεν μειώνει μόνο τον πόνο αλλά και… άλλα πράγματα. Ερευνητές από το Ohio State University διεπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ακεταμινοφαίνη ανέφεραν ότι ένιωσαν λιγότερο έντονα συναισθήματα βλέποντας ευχάριστες όσο και δυσάρεστες εικόνες εν σχέσει με εκείνους που είχαν λάβει εικονικά (placebo) παυσίπονα.

Παρόλο που η συγκεκριμένη ουσία είναι το κύριο συστατικό παυσίπονων που δίδονται χωρίς ιατρική συνταγή για περισσότερα από 70 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια παρενέργεια. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ακεταμινοφαίνη δεν είναι αποτελεσματική μόνο στον σωματικό πόνο αλλά και στον ψυχολογικό. Η πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Psychological Science, πηγαίνει ένα βήμα μακρύτερα δείχνοντας ότι η ουσία μειώνει την αίσθηση θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά και η ευχαρίστηση!

Η ακεταμινοφαίνη δεν καταστέλλει μόνο τον πόνο αλλά και τα συναισθήματα, επισημαίνει ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης κοινωνιοψυχολόγος Geoffrey Durso. Συνεπώς, η χρήση παυσίπονων με την ουσία αυτή έχει ενδεχομένως ευρύτερες συνέπειες απ’ ότι πιστεύετο, λέει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που πήραν ακεταμινοφαίνη στο πλαίσιο της μελέτης δεν φάνηκε να συνειδητοποιούν ότι αντιδρούσαν διαφορετικά, κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι αγνοούν ότι τα συναισθήματά τους επηρεάζονται.