Τα «μαύρα χάλια» και η ταλαιπωρία μας σε ιστοσελίδα ιρλανδικής εφημερίδας

  • Iatropedia
Εκτενές άρθρο για την καθημερινότητα των ελληνικών φαρμακείων είχε η online έκδοση των Irish Times με τον δημοσιογράφο να περιγράφει την καθημερινότητα τόσο των φαρμακοποιών όσο και των πολιτών αυτές τις δύσκολες για την χώρα ημέρες...

Διαβάστε εδώ το άρθρο σε μετάφραση:

«… Τα ελληνικά Φαρμακεία παλεύουν για τις προμήθειές τους σε φάρμακα δύσκολους καιρούς.

Πέντε χρόνια λιτότητας έχουν κάνει τους ανθρώπους επινοητικούς στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Ο Φαρμακοποιός Δημήτρης Τσιριμπής συχνά αναρωτιέται πώς θα ήταν η ζωή, αν μπορούσε να «τρέχει» την επιχείρησή του σε μια χώρα όπου τα συστήματα λειτουργούσαν άψογα και θα μπορούσε να εφοδιάσει τους πελάτες του με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Νομίζω ότι θα είχα βαρεθεί, για να είμαι ειλικρινής, γιατί από το άνοιγμα του φαρμακείου μου, το 2002, έχουμε πάντα λειτουργήσει υπό παρόμοιες δύσκολες συνθήκες, εκτός από τρία χρόνια, λίγο πριν από την κρίση», λέει, όπως εκτυπώνει μια λίστα με 37 συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχει παραγγείλει τις τελευταίες ημέρες, αλλά τα οποία ο διανομέας του δεν μπορεί να του παρέχει.

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων και να κλείσουν τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, πολλά φαρμακεία έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στην παραγγελία συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ανάλογα με τον προμηθευτή τους, μπορούν να λάβει μόνο ένα μέρος του τι είχαν παραγγείλει. Άλλοι διανομείς ζητούν μετρητά μπροστά.

Σαρώνοντας τη λίστα, ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά φάρμακα αποδεικνύονται πιο δύσκολο να πάρει από άλλα. «Είναι μια λοταρία και δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί ορισμένα φάρμακα φαίνεται να είναι σε έλλειψη ανεφοδιασμού,» λέει.

Το έκτο φάρμακο στη «λίστα προσμονής» (σ.σ. wish list) του Τσιριμπή ήταν Clexane προγεμισμένες σύριγγες, το οποίο δρα κατά των θρόμβων που σχηματίζονται στο αίμα, το οποίο χρειαζόταν για έναν πελάτη που είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

«Είχα τέσσερα κουτιά σε απόθεμα και παρήγγγειλα 11 ακόμα για να καλύψω τη συνταγογράφηση της, η οποία ήταν μία ένεση την ημέρα. Όταν ο διανομέας μου είπε ότι δεν είχαν καμία, κάλεσα τον κατασκευαστή Sanofi, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει με την προϋπόθεση πληρωμής μετρητά μπροστά», εξηγεί ο Τσιριμπής, όπως ρουφάει γουλιές από τον απογευματινό καφέ του έξω από το φαρμακείο του στον κεντρικό δρόμο στο Λουτράκι, μια παραθαλάσσια πόλη περίπου μία ώρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία δυσκολία να πληρώσει το € 83,25 για τις Clexane, λέει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για περίπου ένα πέμπτο έως ένα τέταρτο των υπόλοιπων Ελλήνων φαρμακοποιών οι οποίοι παλεύουν με τα πιστωτικά προβλήματα.

«Κάθε μέρα είναι μια μάχη όπου ψάχνουμε για φάρμακα εντός 24 ωρών. Ετσι έχει εδώ και καιρό η κατάσταση, αλλά έγινε πολύ χειρότερη τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα από το 2012. Από τότε, δεν βλέπουμε τίποτα στον ορίζοντα ως προοπτική, γι 'αυτό ακριβώς απλά προσπαθούμε να περνάμε μέρα με τη μέρα», λέει.

Όταν ξέμεινε από ινσουλίνη, την Παρασκευή χάρη σε ένα μπέρδεμα με τον διανομέα του, ένας συνάδελφός του προμήθευσε μερικά. Ο Τσιριμπής τώρα περιμένει για την παράδοση του φαρμάκου ώστε να μπορέσει να το επιστρέψει πίσω στον φίλο του.

«Μόλις καταφέρουμε να βρούμε ένα προϊόν, είμαστε απλά χαρούμενοι που θα το διαγράψουμε από τον κατάλογο ελλείψεων, καθώς πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση για περισσότερα. Αυτός είναι ο τρόπος που τα πράγματα είναι », λέει, εμφανισιακά σχετικά ήρεμος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα και η χώρα του.

Πέντε χρόνια λιτότητας έχουν κάνει τους ανθρώπους επινοητικούς και οδήγησε σε μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Απέναντι από το δρόμο, μία συνάδελφος φαρμακοποιός, η Ελένη Στελλάτου, συμφωνεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμά της και οι πελάτες της δεν είναι νέα, αλλά έχουν επιδεινωθεί από την εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Δύο πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που οι τράπεζες έκλεισαν τη Δευτέρα. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να παραγγείλουμε όσα φάρμακα θέλουμε. Έχω δύο προμηθευτές και από τον καθένα έχουν επιβληθεί όρια σχετικά με τις παραγγελίες, ενώ οι άλλοι διανομείς ζητούν μετρητά μπροστά «.

Τα όρια ήταν αναγκαία, καθώς θα διασφαλίσουν την προμήθεια φαρμάκων για τις επόμενες εβδομάδες.

«Ορισμένοι πελάτες είναι πολύ ανήσυχοι και ήθελαν να συσσωρεύσουν φάρμακα. Αλλά τώρα υπάρχει κάποιος έλεγχος », λέει.

Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τη Στελλάτου, είναι ότι περίπου ένας στους πέντε από τους πελάτες της, «δεν μπορούν να πληρώσουν για τις συνταγές τους μπροστά».

Αυτό είναι ιδιαίτερα η περίπτωση για τους συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν τραπεζικές κάρτες, μόνο τα βιβλιάρια καταθέσεων. Ενώ οι έλληνες κάτοχοι καρτών μπορούν να αποσύρουν € 60 την ημέρα από τα ΑΤΜ, οι συνταξιούχοι έχουν περιοριστεί σε ένα όριο ανάληψης εφάπαξ € 120.

Η Στελλάτου τώρα είναι αναγκασμένη να δίνει φάρμακα σε πολλούς πελάτες επί πιστώσει, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος είναι 3,5 μήνες πίσω στην αποζημίωση των φαρμακοποιών για τις συνταγές.

Οι πληρωμές του συστήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τσιριμπή, αντιπροσωπεύουν το 70 τοις εκατό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του φαρμακοποιού κατά μέσο όρο.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου είναι πολύ αξιόπιστοι και αισθάνονται ντροπή να μου χρωστάνε χρήματα, έτσι προσπαθούν να με πληρώσουν πίσω όσο πιο γρήγορα μπορούν.»

Η Στελλάτου λέει ότι οι πωλήσεις των καλλυντικών έχουν σχεδόν καταρρεύσει. «Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν καν αντηλιακό και είμαστε στη μέση του καλοκαιριού.»

Η συνολική κατάσταση έχει αναγκάσει τη Στελλάτου να πληρώσει τους υπαλλήλους της σε μετρητά, για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε την επιχείρησή της πριν από 13 χρόνια. Έλαβαν το ήμισυ των αποδοχών τους την 1η Ιουλίου και τα υπόλοιπα ελπίζει να μπορεί να τα καταβάλει στις 15.

Οι δύο φαρμακοποιοί συμφωνούν ότι ενώ οι ίδιοι αλλά και οι πελάτες τους είναι ανήσυχοι σχετικά με το τί έπεται, δεν υπάρχει πανικός.

«Η αντίδραση του κοινού ήταν η πιο ώριμη σε όλα τα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

«Ήταν φοβισμένοι όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίου, αλλά τους διαβεβαίωσαμε ότι εμείς και τα φάρμακά τους θα είμαστε εδώ την επόμενη μέρα και έχω να πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποδεχτεί αυτές τις διαβεβαιώσεις μας,» λέει ο Τσιριμπής.

«Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι εμείς, οι φαρμακοποιοί, αντιμετωπίζουμε επίσης προβλήματα. Ξέρουν ότι χρειάζονται μήνες για το σύστημα υγείας για να μας αποζημιώσει. Ξέρουν ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. » …»