Τα κουπόνια του ελέγχου! Πως θα παρακολουθείται όλη η διακίνηση φαρμάκων

  • Iatropedia
Ένα νέο σύστημα παρακολούθησης όλης της διαδρομής των φαρμάκων αρχίζει να εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας.

Μέσω του ΕΟΦ από δω και στο εξής κάθε φάρμακο θα διαθέτει ένα και μοναδικό κουπόνι ώστε να είναι γνωστό στις αρχές από που ξεκινά και που καταλήγει το σκεύασμα. Ο ΕΟΦ με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, επιδιώκει να γνωρίζει όλη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη. Και αυτό επειδή επί σειρά ετών διάφοροι επιτήδειοι φρόντιζαν να εξάγουν φάρμακα, να αφορούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) και στη συνέχεια να αξιοποιούν τις ταινίες αυτές για να χρεώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττοντας εις διπλούν το κέρδος.

Πλέον ο ΕΟΦ θα παράγει τις ταινίες γνησιότητας και θα τις προσφέρει στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που θα την επικολλούνε. Παράλληλα θα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.

Τέλος θα δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ’ αναλογία, οι φαρμακαποθήκες θα δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ θα έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και θα ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η ηλεκτρονική διαδικασία δε θα ελέγχει μόνο αλλά και θα παρακολουθεί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.