Τα κορεσμένα λίπη βλάπτουν ακόμα και την μνήμη!

  • Iatropedia
Πειράματα που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη δεν βλάπτουν μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό και ιδιαίτερα την μνήμη.

Η Δρ. Beatrice Alexandre του Colombo University της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της, η μνήμη μειώνεται σημαντικά λόγω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη, όπως είναι τα έτοιμα μαγειρεμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, οι μαργαρίνες, αυτά που φέρουν τον χαρακτηρισμό «hydrogenated» και πολλά άλλα, ακόμα και το ποπ-κορν για φούρνο μικροκυμάτων. Τα σχετικά πειράματα έδειξαν σε πόσο σημαντικό βαθμό μειώνεται η μνήμη από την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Τα πειράματα έγιναν ως εξής: 600 άνδρες κάτω των 45 ετών χωρίς προβλήματα υγείας έπρεπε να δουν 104 κάρτες με 82 λέξεις που εμφανιζόταν μία φορά και με 22 επαναλαμβανόμενες λέξεις. Μετά έπρεπε να αναγνωρίσουν τις λέξεις αυτές και κατά μέσο όρο αναγνώριζαν 85 λέξεις. Με την χορήγηση 28 γραμμαρίων από επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη την ημέρα, αμέσως η απόδοση της μνήμης τους έπεφτε και αναγνώριζαν 0,76 λιγότερες λέξεις κάθε μέρα.

Η ερευνήτρια δεν έχει ακόμα φτάσει στο συμπέρασμα αν τα επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη επιδρούν κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο ή αν η μείωση της μνήμης οφείλεται στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τον εγκέφαλο. Πάντως, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την περασμένη Τρίτη απαγόρευσε τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη αλλά έδωσε προθεσμία τριών ετών στις εταιρείες τροφίμων για να τα αποσύρουν.