Τα… ήσυχα μέρη βελτιώνουν την μνήμη!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Καναδών ερευνητών, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την μνήμη μας θα πρέπει να προστατεύουμε την ακοή μας. Και αυτό, υποστηρίζουν, ισχύει και για την μάθηση.

Για καλύτερη μνήμη, βρείτε καλύτερα ένα ήσυχο μέρος, συμβουλεύουν ειδικοί. Όπως επισημαίνει μια νέα μελέτη σχετικά με την μνήμη και την ακοή, σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον όχι μόνο ακούμε καλύτερα αλλά και θυμόμαστε καλύτερα ό,τι ακούσαμε. Αντιθέτως, αν πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να συγκεντρωθούμε και να… αποκωδικοποιήσουμε κάτι που ακούμε σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον «φιλτράροντας» τον θόρυβο, το μυαλό μας εξαντλείται από την προσπάθεια και απλώς δεν μένει αρκετή εγκεφαλική ενέργεια για να «αποθηκεύσει» τις πληροφορίες στην μνήμη!

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε με νέους και μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες, όλοι τους κλήθηκαν να ακούσουν μια σειρά ιατρικών οδηγιών. Ορισμένες δόθηκαν με πολύ θόρυβο, άλλες μιλώντας πολύ γρήγορα και κάποιες δόθηκαν με σαφή, περιεκτική ομιλία σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Υπό συνθήκες υποβαθμισμένης ακρόασης –γρήγορης ή θορυβώδους– η μάθηση και απομνημόνευση των ιατρικών οδηγιών ήταν φτωχή, όχι όμως για τα μέλη της τρίτης ομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν πρόκειται για την ακρόαση και την γνωστική λειτουργία, πολλή ενέργεια προφανώς χάνεται άσκοπα, επισημαίνει η Ρομπέρτα ΝτιΝτονάτο, μια εκ των ερευνητών του Cognitive, Aging and Memory Lab στο Memorial University του Newfoundland, στον Καναδά. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς υποδεικνύουν πως αν η ακρόαση γίνεται απροβλημάτιστα, βελτιώνονται οι επιδόσεις της μνήμης. Επίσης, καθιστά σαφές ότι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακοποιοί θα πρέπει να μάθουν τα οφέλη της δυνατής, καθαρής ομιλίας σε ήσυχο περιβάλλον όταν συμβουλεύουν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.