Τα αυγά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2

  • Iatropedia
Η κατανάλωση αυγών μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2, υποστηρίζουν Φινλανδοί επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα τα αυγά συνδέονταν είτε με αύξηση του σχετικού κινδύνου ή ότι δεν είχαν… καμμία σχέση με το όλο θέμα. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας υποστηρίζουν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2 ενώ την συνδέουν και με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες 2.332 ανδρών ηλικίας 42 έως 60 ετών σε μια περίοδο πέντε ετών, η παρακολούθηση των συμμετεχόντων σε βάθος χρόνου σχεδόν εικοσαετίας έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τέσσερα αυγά την εβδομάδα είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη απ’ ότι εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα. Η κατανάλωση περισσοτέρων αυγών δεν έδειξε σημαντικά επιπρόσθετα οφέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξακριβωθείσα σχέση υφίστατο παρά την παρουσία αλληλοσυγκρουόμενων παραγόντων όπως η φυσική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αντίθετα με άλλες χώρες, στην Φινλανδία, η κατανάλωση αυγών δεν συνδέεται με ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή η ευρεία κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων. Εξάλλου, τα… καλά αυγά περιέχουν εκτός της χοληστερόλης πολλά άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, περιορίζοντας όντως τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2.

Επίσης, η έρευνα επισημαίνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος μιας συγκεκριμένης τροφής στην υγεία είναι δύσκολο να προσδιορισθεί από ένα μεμονωμένο συστατικό της. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη των ολοκληρωμένων διατροφών με… αληθινές, υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ατυχήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μάθετε για να μην πάθετε

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα;

Από την νηστεία στο κρέας: Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα