Τα αντιβιοτικά έχουν περισσότερες παρενέργειες απ’ ότι νομίζαμε

  • Iatropedia
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιβιοτικών φαίνεται ότι δεν περιορίζονται μόνο στην καταστροφή των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι συνέπειες της μακροπρόθεσμης χρήσης αντιβιοτικών είναι πολύ πιο εκτεταμένες.

Η χρήση των αντιβιοτικών σήμερα θεωρείται κάτι δεδομένο: περίπου το 40% των ενηλίκων και το 70% των παιδιών παίρνουν τουλάχιστον ένα κάθε χρόνο, χώρια τα δισεκατομμύρια των ζώων που θεραπεύονται από αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η διευρυμένη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί δυσμενείς παρενέργειες σε 1 στα 10 άτομα ενώ η κατάχρηση βρέθηκε ότι συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την πέψη ακόμη και την συμπεριφορά.

Όπως διεπίστωσαν, τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν μόνο τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μπλοκάροντας έτσι κάποιες λειτουργίες του ανοσοποιητικού, καταστρέφουν και τα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου. Το εντερικό επιθήλιο είναι ένα στρώμα σαν βελούδο από εξειδικευμένα κύτταρα το οποίο περιβάλλει το έντερο και βοηθά στην απορρόφηση νερού, γλυκόζης και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το αίμα. Επίσης λειτουργεί και ως φυσικό εμπόδιο μεταξύ του υπόλοιπου σώματος και των απειράριθμων μικροβίων που ζουν στο έντερο.

Οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως το «σπίτι» πλείστων κυττάρων του ανοσοποιητικού που «συγκατοικούν» με τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων του εντέρου με τα οποία βρίσκονται σε συνεχή «διάλογο» προκειμένου να διατηρηθεί η ευαίσθητη ισορροπία της συνεργασίας μεταξύ του σώματος-ξενιστή και των βακτηριδιακών αποικιών. Όπως ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα, τα αντιβιοτικά επηρεάζουν ένα γονίδιο πολύ σημαντικό για την «επικοινωνία» ξενιστή και εντερικών βακτηριδίων.

Η διατάραξη της επικοινωνίας αυτής δεν επιδρά μόνο στην πέψη αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και ελκώδη κολίτιδα ενώ η νέα έρευνα την συνδέει και με την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την παχυσαρκία, την κατάθλιψη, την απορρόφηση τροφής, την σήψη, το άσθμα αλλά και αλλεργίες. Επιπροσθέτως, τα αντιβιοτικά και τα ανθεκτικά σε αυτά βακτήρια προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα μιτοχόνδρια με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;