Τα αντισώματα στο σάλιο μπορούν να αποτελέσουν δείκτη κινδύνου θνησιμότητας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν ερευνητές του University of Birmingham που μελέτησαν τις σχέσεις μεταξύ του αντισώματος IgA και ποσοστών θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό, το σάλιο μπορεί τελικά να είναι δείκτης θνησιμότητας...

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρνητική σχέση μεταξύ του ρυθμού έκκρισης IgA και της θνησιμότητας από όλα τα αίτια. Αλλά η παραπάνω ανάλυση αποκάλυψε ότι η σχέση με όλα τα αίτια αφορούσε την θνησιμότητα από καρκίνο και συγκεκριμένα με καρκίνους στον πνεύμονα.

Όπως αναφέρει η δρ Anna Phillips, του University of Birmingham, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες στους οποίους δεν έχουμε έλεγχο, όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η νόσος αλλά η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδά τους. Το στρες, η διατροφή, η άσκηση, το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα επίπεδα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 639 ηλικιωμένοι.

Οι συμμετέχοντες ήταν 63 ετών την περίοδο που έδωσαν δείγμα σάλιο, το 1995. Μετρήθηκε ο ρυθμός έκκρισης του IgA και το ποσοστό θνησιμότητας τα επόμενα 19 χρόνια.

Επόμενος στόχος είναι να φανεί πώς τα δείγματα σάλιου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τσεκ- απ, καθώς πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα ο ρυθμός έκκρισης που θα εθεωρείτο αιτία ανησυχίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.