Τα αντιιικά φάρμακα, αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση της γρίπης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με απλή ιατρική συνταγή θα λαμβάνουν δωρεάν τα αντιιικά φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης... Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε μέχρι τώρα καθώς έτσι προβλέπεται από Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΥΚΑ ενώ στην τελευταία απόφαση του νυ υπουργού Υγείας, Ανδρέα ξανθού διευκρινίστηκαν άλλα ζητήματα.

Τα δύο αντιιικά φάρμακα χορηγούνται εντός 48 ωρών το αργότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα αλλά και σε κάποιους που νοσούν σοβαρά. Απαιτείται ωστόσο η εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας γρίπης που η τελευταία απόφαση του κ. Ξανθού την παρακάμπτει για αυτούς που υποφέρουν κι από άλλα νοσήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Υγείας, δωρεάν αντιιικά θα δίνουν τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να καλύπτεται ευκολότερα η ζήτηση των όλο και αυξανόμενων κρουσμάτων.

Για τον σκοπό αυτό εξάλλου, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων καλούνται να διευκολύνουν τη διάθεση των σκευασμάτων αυτών από το απόθεμά τους αλλά σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία και την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε δημόσια νοσοκομεία ως προς την δημιουργία αποθέματος, προϋπόθεση για την δωρεάν προμήθεια με τα φάρμακα αυτά είναι η συμπλήρωση πρωτόκολλου παράδοσης – παραλαβής μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού.

Στη συνέχεια ο ιδιώτης φαρμακοποιός θα παραδίδει στο φαρμακείο του νοσοκομείου ισάριθμα με τον αριθμό των σκευασμάτων αντίγραφα ιατρικών συνταγών που παρέλαβε με το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.

Κάθε αντίγραφο συνταγής πρέπει να φέρει επικολλημένη την ετικέτα της συσκευασίας (κουπόνι), σφραγίδα του ιδιωτικού φαρμακείου, υπογραφή του ιδιώτη φαρμακοποιού και τον ΑΜΚΑ του.

Τα πρωτότυπα θα πρέπει να φυλάσσονται από το ιδιωτικό φαρμακείο και τα αντίγραφα από το φαρμακείο του νοσοκομείου επί τριετία.