Τα ακριβά φάρμακα στην ελληνική αγορά και το ‘παράπονο’ των ελληνικών εταιρειών

  • Iatropedia
Στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) που αφορούν στην κατανάλωση φαρμάκων και στην εξέλιξη στις τιμές στα φάρμακα υψηλού κόστους, δείχνουν ότι ενώ η μέση τιμή αξίας ανά τεμάχιο μειώθηκε από 11,47 ευρώ που ήταν το 2009 σε 8 ευρώ το 2014 (30,25%), η αντίστοιχη μείωση στον όγκο κατά το συγκεκριμένο διάστημα περιορίστηκε μόλις στο 5,5%.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή των φαρμάκων «υψηλού κόστους» παρέμεινε ίδια ή και σημείωσε αύξηση καθώς από 187 ευρώ που ήταν το 2010, έφτασε στα 232,4 ευρώ το 2014.

Σε δηλώσεις του Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΦΕ, κ Γαλανόπουλος τόνισε ότι «δεν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κανένα από τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. η “δοκιμαστική περίοδος” στην εισαγωγή καινοτόμων -και άρα πιο ακριβών- φαρμάκων στην αγορά, ώστε να εξακριβωθεί η σχέση κόστους-οφέλους».

Όπως σχολιάζουν πηγές της ελληνικήςε φαρμακοβιομηχανάις, «αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη προς τα ακριβά φάρμακα, γεγονός που ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και όχι την εγχώρια παραγωγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

“Θα εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά”! Τι λέει ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων στο iatropedia