Η συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια κρατάει σε αγωνία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υποσχέσεις από δύο κυβερνήσεις ότι τα δικά τους μισθολόγια δεν θα θιγούν (μετά το 50% μειώσεων που είδαν στους μισθούς τους), έχουν λάβει οι νοσοκομειακοί γιατροί την τελευταία 5ετία αλλά η νέα συζήτηση που ξεκίνησε με τους στρατιωτικούς, έχει ανάψει φωτιές και στα ιατρικά ...μπατζάκια! Και ως εκ τούτου, η ΟΕΝΓΕ καλεί σε "αγωνιστική ετοιμότητα τους γιατρούς" ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με έγγραφό της από τις 8 Αυγούστου, έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «η συνάντηση αφορά τις επικείμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τις οποίες η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαρρέει στα ΜΜΕ. Επίσης την ήδη ψηφισμένη νομοθετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και των ωριμάνσεων του χρονοεπιδόματος από 1/1/17 έως 31/12/18».

Αλλά από την άλλη πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ;από την Ομοσπονδία, «δυστυχώς ως σήμερα καμία απολύτως ανταπόκριση ή σχετική ενημέρωση δεν έχει υπάρξει για τα σοβαρότατα αυτά θέματα ούτε από το υπουργείο Υγείας, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα του τύπου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για νέες περικοπές στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών».

Το θέμα έχει τεθεί στην ηγεσία του ΥΥΚΑ και στην επίσημη συνάντηση της με την ΟΕΝΓΕ στις 6/7 όπου είχαν επίμονα ζητήσει να μην εφαρμοστεί η σχετική τροπολογία. Όπως αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ, «παρόλο που το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα επιλυθεί το ζήτημα, καμία ενέργεια προς στιγμήν δεν έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση».