Συνταγογράφηση και αυξημένο ΦΠΑ «κλονίζουν» την Υγεία

  • Iatropedia
Η ανάλυση τελευταίων στοιχείων από τον ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά επί της συνολικής συνταγογράφησης αλλά και τις μεγαλύτερες υπερβάσεις ορίων κάνουν 3 ειδικότητες γιατρών. Την ίδια ώρα, με την αύξηση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές μονάδες υγείας από 13% σε 23%, πολλοί συγγενείς νοσηλευομένων ζητούν από τους αρμοδίους των μονάδων μείωση των νοσηλίων καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος. Πρόκειται για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, πασχόντων από άνοια, καθώς και ψυχιατρικές κλινικές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με βάση τη λίστα κατανομής της συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ ανά ειδικότητα , πρώτοι έρχονται οι παθολόγοι, δεύτεροι είναι οι γενικοί γιατροί και τρίτοι οι καρδιολόγοι. Ακολουθούν οι νευρολόγοι, οι παιδίατροι, οι ψυχίατροι και οι πνευμονολόγοι.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τους γενικούς γιατρούς, σημαντική αύξηση είχαν το προηγούμενο έτος οι συνταγές τους  σε σχέση με την προ-περυσινή περίοδο καθώς ενώ το 2013 συνταγογράφησαν το 26,5% των συνταγών που εκδόθηκαν τη σχετική χρονιά, το 2014 έφθασαν στο 28,9%. Άνοδος που αύξησε πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την αξία των συνταγών, από 24,9% το 2013 στο 27,0% το 2014.

Αύξηση ΦΠΑ στα νοσήλια

Για τα άτομα που πάσχουν είτε από Αλτσχάιμερ ή από σοβαρή ψυχιατρική νόσο, οι ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης είναι η μοναδική λύση, αφού ο δημόσιος τομέας παρουσιάζει έλλειψη δομών τέτοιου τύπου.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν μέρος του κόστους αλλά παρόλα αυτά, οι συγγενείς των ασθενών είχαν και πριν από την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ συμμετοχή 10% και 20% οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Τώρα, με την αύξηση του ΦΠΑ οι περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και βρίσκονται σε απόγνωση. Να σημειώσουμε ότι για τα ψυχιατρικά – νευρολογικά περιστατικά διατίθενται 5.000 κλίνες σε 40 κλινικές πανελλαδικά οι οποίες απασχολούν 7.000 εργαζομένους.