Συνετέλεσε ή όχι στον θάνατό της, η μεταφορά της άτυχης Ζωής από Σκαραμαγκά σε Λοιμωδών;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Η άτυχη νέα γυναίκα είχε όντως κλονισμένη υγεία καθώς έπασχε από σπάνιο πολυπαραγοντικό νόσημα αλλά η μεταφορά της, η αλλαγή περιβάλλοντος, και οι συνθήκες στο νέο της "σπίτι" συνετέλεσαν ή όχι στο να επιδεινωθεί η κατάστασή της και να καταλήξει; Αυτό να μας πουν! Και να προλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά...

Λοίμωξη του αναπνευστικού είναι η αιτία θανάτου της άτυχης Ζωής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έφερε τραύματα στο πρόσωπο, όπως καταγγέλλει ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» που ετοιμάζεται να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για τις συνθήκες του θανάτου της…

Διαβάστε εδώ τις αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στο Iatropedia όταν αποκαλύφθηκε η κατάσταση.

Ο νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δήλωσε στο newsit.gr ότι θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα και τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της. Όπως μάλιστα κατήγγειλε, λίγες μέρες πριν «φύγει», η Ζωή ήταν χτυπημένη στο πρόσωπο. Και υπάρχουν γι’ αυτό φωτογραφίες που το αποδεικνύουν!

Εξάλλου, ο κ. Γιώργος Γεωργούλας, πρόεδρος του συλλόγου «Οικογένεια» αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες κάλεσε τους γονείς, η διευθύντρια του νοσοκομείου και τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς τα παιδιά τους καλύπτονταν ιατρικά επαρκώς. «Ρώτησα αν συμβεί ένα παθολογικό περιστατικό, ποιος θα έχει την ευθύνη. Απάντησε «κανένας». Ελπίζω να μην έχει δίκιο», πρόσθεσε ο Γ. Γεωργούλας.

«Παρά τα διάφορα πορίσματα που έχουν βγει κατά καιρούς για το Σκαραμαγκά και το Λοιμωδών, κάνω έκκληση σε όλους τους Εισαγγελείς και πολιτικούς να έρθουν να δουν και να διαπιστώσουν από μόνοι τους το τι πραγματικά συμβαίνει και τι βιώνουν τα παιδιά μας», κατέληξε.

Η αντίθετη άποψη

Το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Ζωής προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η 39χρονη Ζ. ήλθε στη φροντίδα μας σε ηλικία 11 χρόνων και, από τότε, φιλοξενήθηκε σε δομές και ιδρύματα του φορέα, όπως όριζε η ηλικία και η πάθησή της. Επρόκειτο για άτομο που γεννήθηκε με βαρύτατο, σπάνιο σύνδρομο και με σοβαρά συνοδά προβλήματα, όπως αυτό της καρδιακής βαλβιδοπάθειας. Δεν είχε αυτισμό και δεν υπόκειτο σε κανέναν περιορισμό. Στηριζόταν στη βάδισή της ή χρησιμοποιούσε αμαξίδιο για τη μετακίνησή της, εξαιτίας της σωματικής δυσμορφίας και αστάθειας…

Τα τελευταία χρόνια, ζούσε στο Παράρτημά μας, επειδή αυτό έχει καλύτερη πρόσβαση σε νοσοκομεία και καλύτερη ιατρική φροντίδα. Προ έτους περίπου, η υγεία της είχε σοβαρά επιβαρυνθεί. Την μετακινήσαμε στη Μονάδα του Σκαραμαγκά προσωρινά, επειδή εκεί εργαζόταν νοσηλεύτρια, με την οποία είχε χρόνιο θετικό δεσμό και πράγματι η κα Μπ. και το υπόλοιπο προσωπικό κατάφεραν και επανέφεραν τη Ζ. σε ελεγχόμενη, αλλά σοβαρή κατάσταση. Η κατάστασή της, όμως, παρέμεινε σοβαρή, με συνέπεια να αποφασισθεί, την 1η Μαρτίου, από το ιατρικό επιτελείο του Παραρτήματος η μεταφορά της σε νοσοκομείο, όπου, δυστυχώς, κατέληξε το ίδιο βράδυ».

Από τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι πρόκειται για φυσικό θάνατο ατόμου με σοβαρότατο σύνδρομο και σοβαρότατα προβλήματα.

Συλλυπούμαστε την οικογένεια, που χρόνια συντρέχει και γνωρίζει καλά τις ενέργειές μας, καθώς και την άξια νοσηλεύτρια κα Μπ., που είχε βαθύ ψυχικό σύνδεσμο με τη θανούσα. Στο πρόσωπό της, τιμούμε όλα τα μέλη του προσωπικού του φορέα μας, που, όπως και σε άλλους φορείς (π.χ. νοσοκομεία), μέσα από τους ανθρώπινους δεσμούς που δημιουργούν με τους ανθρώπους που φροντίζουν, δίνουν ζωή, ελπίδα και παρηγοριά, δημιουργώντας, έτσι, ρωγμές στο πλαίσιο της απρόσωπης ιδρυματικής ζωής. Τα περισσότερα άτομα στη φροντίδα μας, με τα τόσο σοβαρά σύνδρομα, ξεπερνούν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους, χάρη και στη φροντίδα του προσωπικού και των γονέων που συνδράμουν το έργο μας.

Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να περιμένουν το αποτέλεσμα της νεκροψίας και να σεβαστούν το θάνατο του ανθρώπου και το πένθος όλων όσων αγάπησαν τη Ζ. και υπενθυμίζουμε ότι η συνειδητή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχει νομικές συνέπειες» καταλήγει το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής».