Συνελήφθη χειρουργός για «φακελάκι»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φακελάκι
Ενας χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, δημόσιου νοσοκομείου της Θράκης, συνελήφθη, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, επειδή απαίτησε «φακελάκι» 500 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση σε μια γυναίκα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από τη σχετική καταγγελία του συζύγου της γυναίκας. Σε προκαθορισμένη συνάντηση, πού έγινε χθες στο νοσοκομείο, ο χειρουργός παρέλαβε από τον ιδιώτη το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο είχε προσημειωθεί. Αμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν το γιατρό, ενώ σε έρευνα στο γραφείο του βρέθηκε το «φακελάκι».

Σε βάρος του χειρουργού, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου και απόπειρα εκβίασης.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο μόλις μίας εβδομάδας διοικητής του ΠΓΝΑ, Δημήτρης Αδαμίδης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το φαινόμενο του χρηματισμού, για τη δυνατότητα αντιμετώπισής του, τονίζοντας ότι η διαφθορά δεν είναι κάτι καθολικό στο σύστημα Υγείας, αλλά είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, πολλά εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί από τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών.

«Είναι αισχρό, ειδικά στη σημερινή εποχή το να εκβιάζεις έναν ασθενή για την αποκατάσταση της υγείας του, ζητώντας χρήματα που δεν δικαιούσαι. Υπάρχουν τέτοια περιστατικά, δεν πρέπει όμως να το γενικεύσουμε. Υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι, τιμιότατοι στο νοσοκομείο μας, σε όλες τις ειδικότητες, είτε είναι πανεπιστημιακοί είτε του ΕΣΥ» διευκρινίζει. Ο κ. Αδαμίδης κάνει λόγο για καθήκον και όχι απλά δικαίωμα των πολιτών να καταγγέλλουν ανάλογες συμπεριφορές στην Δ.Ε.Υ. (τηλ. 2310531884).

Επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ιδιαίτερη αμοιβή στο γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών υγείας (εξέταση, ή επεμβάσεις). «…Για να κάνεις μία ιατρική πράξη εντός του νοσοκομείου δεν επιτρέπεται η χορήγηση αμοιβής. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί το νοσοκομείο σε συστεγαζόμενα ιδιωτικά ιατρεία. Αποστολή ενός δημόσιου νοσοκομείου είναι η παροχή, και το κάνει, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καθιστά σαφές ότι «Καθήκον της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τέτοιες διαδικασίες που θα ναι αποτρεπτικές παρόμοιων περιστατικών». Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ιεραρχήσει στην ατζέντα του τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΑ είναι η καλύτερη οργάνωση, καθώς αναγνωρίζει την «ύπαρξη μεγάλου προβλήματος στην οργάνωση της δουλειάς σε όλους τους τομείς». Ως βασικό παράγοντα χαρακτηρίζει την έλλειψη διοικητικού προσωπικού, εκτιμώντας πως το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου δουλειάς. Ακολουθεί η κάλυψη ελλείψεων στο νοσηλευτικό δυναμικό, την οποία προγραμματίζει να αντιμετωπίσει ζητώντας επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις, καθώς και με μετακινήσεις π.χ. από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας όπου εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών. Εξηγεί πως η τελική απόφαση για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού ανήκει στο υπουργείο Υγείας και στην αρμόδια ΔΥΠΕ, σημειώνοντας πως αποτελούν προσωρινές λύσεις που όμως θα διευκολύνουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδηγούν τους ασθενείς σε πολύμηνες λίστες αναμονής και κατά πόσο αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα χρηματισμού, ο κ. Αδαμίδης εκτιμά πως ένας παράγοντας είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. «Μετά από 6,5 χρόνια σήμερα θα δημοσιευτεί στον Τύπο η προκήρυξη μόνιμης θέσης αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο, καθώς και θέσεις παιδιάτρου, παθολογοανατόμου και δύο ακτινοθεραπευτών (οι τελευταίοι βάση της υποχρέωσής μας για την αποδοχή της δωρεάς του Γραμμικού Επιταχυντή από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)». Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η απουσία καθορισμένων ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία(με συγκεκριμένη ώρα εξέτασης και γνωστό το όνομα του γιατρού στον ασθενή).

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη σημαντική είναι και η μη εφαρμογή επίσημης λίστας από το νοσοκομείου του συνόλου των επεμβάσεων, παρά το ότι προβλεπόταν στον τελευταίο νόμο για την Υγεία που ψηφίστηκε τον Μάρτιο. Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης λίστας διευκρινίζει πως μετά την εξέταση και τη διαπίστωση της ανάγκης προγραμματισμού επέμβασης, ο γιατρός θα καταθέτει τη γνωμάτευσή του στο αρμόδιο γραφείο του νοσοκομείου (το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί) που θα καταχωρεί στην ηλεκτρονική λίστα τα στοιχεία και θα δίδει στον ασθενή ένα επίσημο έγγραφο του αριθμού σειράς προτεραιότητας της επέμβασής του και του εκτιμώμενου χρόνου πραματοποίησής της.

Ως εκ τούτου ο ασθενής θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τη σειρά των χειρουργείων και να ζητήσει εξετάσεις σε περίπτωση μεγαλύτερης της προβλεπομένης καθυστέρησης. «Πιθανώς η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής καθυστερεί απ’ το υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο. Οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να έχουν εικόνα της πορείας των χειρουργείων, δεν μπορεί όμως να γνωρίζουν τα στοιχεία των ασθενών τα χειρουργεία των οποίων προηγούνται του δικού τους».

«Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Με συνεργασία για την προστασία ασθενών αλλά και των ίδιων των γιατρών, γιατί όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας», καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.