Συνέδριο για την τιμολόγηση στο Φάρμακο- Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλα θα γίνουν, όλα θα φτιάξουν, αυτοκριτική κάνουμε αλλά φταίνε οι προηγούμενοι, και άλλα παρόμοια λέγονται στο συνέδριο για την τιμολόγηση των φαρμάκων που διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά τα άλλα, είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ετοιμάστηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας που θα εφαρμοστεί σύντομα από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και η καλή δουλειά που φαίνεται να κάνει αποσπασματικά και με μεγάλη... μοναξιά, η κ. Αντωνίου στον ΕΟΦ.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ανέφερε στην ομιλία του ότι «προτεραιότητες αποτελούν η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή». Επίσης τόνισε ότι η  αδράνεια της Πολιτείας οδήγησε σε στρεβλώσεις το χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, Εθνικά Σχέδια για κάθε πάθηση και τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέψουν σύντομα στους επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα…

«Η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα και ειδικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα οδηγήσουν σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης… «Σημαντικό μέλημα της Πολιτείας είναι η αποπληρωμή των χρεών των παρόχων υγείας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Θετική λίστα και αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας αποτελούν βασικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική… «Χρειάζεται σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τους παρόχους υγείας όσο και για τους ασθενείς» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, στην ομιλία της αρχικά σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από τις φαρμακευτικές εταιρείες… «Τα συνέδρια τύπου Β, προκαλούν αύξηση της δαπάνης και πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας» ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού.

Ως προς την διαδικασία τιμολόγησης, τόνισε ότι ακολουθεί συγκεκριμένη ροή εργασίας από τον ΕΟΦ, ξεκινώντας από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και καταλήγοντας στην Επιτροπή Τιμών. Στρεβλώσεις χρόνων που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζει την τιμολόγηση.

Στόχος είναι, είπε η κ. Αντωνίου, o εξορθολογισμός των γενοσήμων και η δίκαιη τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων. Οι προσπάθειες γίνονται από έναν αποδεκατισμένο ΕΟΦ, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού δαπανών είναι οι εξής:

•             Τιμολογιακή πολιτική

•             Πολιτική αποζημίωσης

•             Δίκαιo σύστημα rebares/clawback

«Με άριστα το 100 βάζουμε βαθμό 70 στην αποτελεσματικότητα του ΕΟΦ». είπε με διάθεση αυτοκριτικής η κ. Αντωνίου. Και πρόσθεσε: «Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούνται χρόνια, καθώς οι στρεβλώσεις είναι κι αυτές αποτέλεσμα πολλών ετών. Έχουμε όμως τη θέληση να βρούμε λύσεις. Με μια υπουργική απόφαση δύο σελίδων δεν λύνονται τα προβλήματα. Η πολυπλοκότητα του θέματος μας οδηγεί σε πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΦ.

«Έμμεσες παρεμβάσεις και τηλέφωνα δεν χρειάζονται για να γίνει η δουλειά των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο οργανισμός διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας» τόνισε η κ. Αντωνίου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «γυρίζουμε σελίδα στον ΕΟΠΥΥ. Προσπαθούμε για απρόσκοπτη πρόσβαση των περισσοτέρων στις υπηρεσίες υγείας. Έχουμε καθημερινές τριβές με όλους τους παρόχους, που οφείλονται στις παλιότερες στρεβλώσεις. Οι πάροχοι είχαν μάθει να πληρώνονται σχεδόν για όλες τις οφειλές τους. Ο ΕΟΠΥΥ κληρονόμησε παλιά χρέη κρυφά και φανερά από τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Και συνέχισε: «Το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σύντομα για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ο οποίος θα περιλαμβάνει και νέες παροχές, όπως για παράδειγμα οι οδοντιατρικές δαπάνες. Θα βασιστούμε πολύ στην πολιτική της πρόληψης».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης πήρε τον λόγο αναφέροντας ότι «η αύξηση χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης». Και συνέχισε αναφέροντας ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων. Αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία. Απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι «έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης. Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης… Το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15 % των συνολικών δαπανών υγείας. Πρέπει να δούμε και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας: «Αναμένουμε στη αγορά 7.000 νέα φάρμακα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς σε πολλές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης. Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και το Σύστημα Υγείας ,για άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα».

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης είπε: «Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης . Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη…. Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ενώ ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ πρόσθεσε: «Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση… Οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ. Η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Κάθε φάρμακο κάτω από 12 €, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες… Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Φίλος, πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ανέφερε ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν απαραίτητα φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή…  «Τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν και σαφώς η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Στην Επιτροπή Τιμών θα έπρεπε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών» ανέφερε χαρακτηριστικά.