Συνέδριο CANCER & PERSONALIZED MEDICINE με βαρυσήμαντες τοποθετήσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Φιλόπουλος
Όπως είπε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και διευθυντής Κλινικής Μαστού ΓΟΝ "'Αγιος Σάββας" , "οι παλιότερες θεραπείες δεν χτυπούσαν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα νέας γενιάς είναι εξειδικευμένα και στοχεύουν κυρίως τα καρκινικά κύτταρα και έτσι έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σημαντικό ρόλο σήμερα παίζει η πρόληψη του καρκίνου, που συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας. Οι δε σύλλογοι ασθενών δεν πρέπει να λειτουργούν ως «μεγάφωνα» των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναμόρφωση των ιατρικών σχολών» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος. «Επίσης πρέπει να εξετάσουμε το σημαντικό και δυσβάσταχτο κόστος των ογκολογικών φαρμάκων. Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων δεν προκύπτει από τα έξοδα παραγωγής, διάθεσης συν ένα λελογισμένο όφελος» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος ο οποίος τόνισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι παρότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό σκοπό. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου. Η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μόνο φάρμακα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας στο ΠΑΓΜΝΗ, Οδυσσέας Ζώρας επισήμανε ότι «κάθε άνθρωπος έχει ιδιαιτερότητες ζωής και αυτές αποτυπώνονται στο γονιδίωμά του. Σε αυτή τη λογική έχουν μελετηθεί και κυκλοφορήσει εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες έχουν αυξήσει την επιβίωση των ασθενών. Η εξατομικευμένη ιατρική εξελίσσεται και έχει κάνει μεγάλα βήματα σε διάγνωση και τη θεραπεία. Μία σημαντική τάση σήμερα είναι η προφυλακτική χειρουργική που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου» ανέφερε ο κ. Ζώρας.

Ο παθολόγος ογκολόγος Βασίλειος Μπαρμπούνης συμπλήρωσε ότι «ο καρκίνος ετησίως αφορά 15 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θα πληρώνουν το κόστος της νόσου μαζί με τις οικογένειές τους. Το κόστος στις ΗΠΑ ήταν 125 δις το 2010 και αναμένεται να φθάσει τα 175 δις το 2020. Σε μελέτη του Ηλία Μόσιαλου και της ομάδας του στο JAMA, η οποία εξέτασε το συνολικό ποσοστό επιβίωσης ασθενών με καρκίνο σε σχέση με το κόστος των θεραπειών, βρέθηκε ότι κατά μέσο ότι η συνολική επιβίωση των ασθενών τα τελευταία χρόνια και με την παρουσία πολλών νέων θεραπειών, αυξήθηκε κατά 3 μήνες. Είναι σημαντικό δε ότι από τα νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, ένα ποσοστό 30% δεν συνδέθηκε με καμιά αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. «Δεδομένου λοιπόν του μεγάλου κόστους των νέων θεραπειών, τίθεται ένα ερώτημα σχετικό με την αξία των θεραπειών, και τη συνάρτηση κόστους /αποτελεσματικότητας, που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικότερα» ανέφερε ο κ. Μπαρμπούνης.

Ο επίκουρός καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας, Αθανάσιος Βοζίκης συμπλήρωσε ότι «ζούμε περισσότερο, αλλά ο χρόνος που κερδίσαμε θα συνδέεται με επιβάρυνση της υγείας μας.Καπνίζουμε ακόμα πολύ με αυξητική τάση στις γυναίκες καπνίστριες. Πίνουμε περισσότερο αλκοόλ και αυξάνεται το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν εμφανίζεται μόνο στο δυτικό κόσμο, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Άρα θα αυξηθεί θεαματικά ο πληθυσμός που θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντική η ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων. Για παράδειγμα υπάρχουν 631 μοναδικά μόρια βρίσκονται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης ως υποψήφιες θεραπείες κατά του καρκίνου» ανέφερε ο κ. Βοζίκης. Στην Ευρώπη περιμένουμε μία μεγάλη είσοδο νέων και καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων. Από χώρα σε χώρα διαφέρουν τα μοντέλα αποζημίωσης των ογκολογικών φαρμάκων, ενώ διαφέρει και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και παράλληλα οι προϋπολογισμοί υγείας μειώνονται. «Όσο καλά και cost effective και αν είναι τα νέα ογκολογικά φάρμακα, το ερώτημα για τον ασθενή στο μέλλον θα είναι: μπορώ να τα πληρώσω αυτά τα φάρμακα;» υπογράμμισε ο κ. Βοζίκης. Υπάρχουν τρόποι υιοθέτησης νέων πολιτικών για τα συστήματα υγείας, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν μέρος του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.

Ενώ η πρόεδρος του ΕΛΛΟΚ κ. Καίτη Αποστολίδου σημείωσε ότι «ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά πράγματα μέσα στα νοσοκομεία, που θα βοηθήσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών» επεσήμανε η κυρία Αποστολίδου.