Συνέχεια στο θέμα του εμβολιασμού για την μηνιγγίτιδα Β δίνουν οι παιδίατροι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι παιδίατροι και όχι μόνο προσπαθούν να πείσουν την ηγεσία του ΥΥΚΑ ότι η μηνιγγίτιδα "σκοτώνει" και δεν έχει λογική να προσπαθείς να γλυτώσεις μερικά ευρώ από τον εμβολιασμό, και να πληρώνεις τεράστια ποσά για την αποθεραπεία όσων νοσήσουν. Αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει ακόμα...

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη είδε το φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι ένα 5χρονο παιδί σώθηκε από τον θάνατο εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β αλλά χάνει μέρος του ενός ποδιού του από την σηψαιμία που υπέστη.

Η μικρή νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» στο οποίο μεταφέρθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας αφού διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β. Κι ενώ το παιδάκι διέφυγε τελικά τον κίνδυνο να χάσει την ζωή του, όπως έγινε γνωστό υπέστη εξαιτίας της μηνιγγίτιδας νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων. Και οι θεράποντες γιατροί του αποφάσισαν τον μερικό ακρωτηριασμό (πτέρνας και δαχτύλων) και την περαιτέρω αποκατάσταση του μέλους.

Τι γίνεται λοιπόν με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει, να είναι αξιόπιστο, να μπορεί να σώσει ζωές αλλά να μην εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών; 

Με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόνισε με αφορμή την περιπέτεια της 5χρονης ότι η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας πάντως απαντά εκ πρώτης σε όλα αυτά ότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στα υποχρεωτικά και αποζημιούμενα και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθώντας προφανώς να υποβαθμίσει το θέμα.

Αλλά την τελευταία λέξη θα την έχει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να δώσει απαντήσεις για την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Και εκεί μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν λογικότερες εξελίξεις…

Από την πλευρά τους οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι επανήλθαν με δεύτερη επιστολή προς τον υπουργό Υγείας στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «παρά το γεγονός ότι στις 13/10/2016 σας είχαμε στείλει επιστολή και πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος εμβολιασμών και όσον αφορά την ένταξη του εμβολίου αυτού στο πρόγραμμα, πεισματικά και σταθερά δεν πήραμε καμία απάντηση από εσάς, όπως άλλωστε δεν έχουμε λάβει για όλες τις άλλες επιστολές που κατά διαστήματα σας έχουμε στείλει. Με το δικαίωμα που μας δίνει η καθημερινή μας ενασχόληση με γονείς και παιδιά, αλλά και με τον θεσμικό μας ρόλο, εμείς θα επιμένουμε να στηρίζουμε την ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και να σας στέλνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για αλλαγές, προς όφελος των παιδιών της χώρα μας…».

Και σχολιάζουν όχι άδικα ότι «επί της ουσίας λοιπόν, μας λέτε, ότι τα 60 κρούσματα τον χρόνο πού έχουμε στην χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), οι θάνατοι των 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από τη νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές), αποτελούν για εσάς «χαμηλή επιδημιολογική επίπτωση».

Την ίδια ώρα, έρευνα του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, ενισχύει την θέση των παιδιάτρων καθώς όπως έδειξε, ενώ 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες». Ενώ από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως».

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με το εμβόλιο; Θα επιμείνει η κυβέρνηση στην πολιτική που υπαγορεύει η κρίση και η ανέχεια ή θα διορθώσει την στρεβλότητα που δημιουργήθηκε εν γένει με τα εμβόλια όταν τα ενέταξε στον γενικό φαρμακευτικό προϋπολογισμό; Μήπως ένα ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια γλυτώσει ζωές αλλά και χρήματα που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για να θεραπεύσει αυτούς που ο εμβολιασμός θα μπορούσε να προστατεύσει ευθύς εξ αρχής;