Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συναγερμός Π.Ο.Υ. για την τοξικότητα στις πόλεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ατμοσφαιρική ρύπανση
Ο τοξικός αέρας στις πόλεις ανά τον κόσμο ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προβεί σε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, προτού οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με τη Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί πλέον το σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που απειλεί όχι μόνο τις ζωές και την υγεία των κατοίκων των πόλεων, αλλά και την οικονομία.

«Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ», δήλωσε η Νέιρα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος όχι μόνο από άποψη θνησιμότητας, αλλά και από την άποψη θεραπείας ασθενειών και εξόδων νοσηλείας, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες είναι χρόνιες. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε λιγότερες εργάσιμες ημέρες και σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΠΟΥ το περασμένο έτος, επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο λόγω ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι παρατηρήσεις της Νέιρα βασίζονται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν σε 2.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι συχνά εκτεθειμένοι σε επίπεδα ρύπανσης του αέρα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, έχει ήδη παραβιάσει από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το σύνολο του 2016.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Η Νέιρα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να καταστήσουν τις πόλεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, χτίζοντας ενεργειακά αποδοτικά σπίτια και βελτιώνοντας τα συστήματα δημόσιων μεταφορών, καθώς και προωθώντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός ρόλος σε ατομικό επίπεδο, όπως η επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου, κατέληξε η Νέιρα.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγο πριν από την επερχόμενη δημοσίευση μίας νέας λεπτομερούς έκθεσης σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του αέρα.