Συμπλήρωμα διατροφής με 3 κρητικά βότανα έρχεται να πολεμήσει μαζί μας τις ιώσεις

  • Iatropedia
Αντιοξειδωτική, αντιιική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση αποδείχτηκε ότι έχει το συμπλήρωμα διατροφής που παρασκεύασαν γιατροί και βιολόγοι από το πανεπιστήμιο Ρεθύμνου Κρήτης χρησιμοποιώντας τρία βότανα που φύονται σε συγκεκριμένη καλλιέργεια στο Ρέθυμνο. το εγχείρημα έχει ήδη ολοκληρωθεί με διπλή, τυφλή κλινική μελέτη, έχει κατατεθεί και εγκριθεί στην ΕΕ και κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία με ένδειξη λήψης μόνο από ενήλικες δύο δισκίων ημερησίως κατά την έναρξη των συμπτωμάτων ίωσης... 

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το όνομα αυτού είναι ΙΑΜΑ και οι εμπνευστές και παρασκευαστές του Έλληνες επιστήμονες το επικοινωνούν παγκοσμίως ελπίζοντας να φέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο επιτέλους για κάτι θετικό…

Περιέχει συγκεκριμένες συγκεντρώσεις από συγκεκριμένα είδη θυμαριού, φασκόμηλου και δίκταμου που αναπτύσσονται ειδικά στα χώματα της Κρήτης. Μάλιστα τόνισαν ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το φασκόμηλο που αγοράζουμε στην ελληνική αγορά, προέρχεται απ΄πο ποικιλία της Κροατίας που δεν έχει τις ίδιες ιδσιότητες με το φασκόμηλο που φύεται στην Κρήτη ακι χρησιμοποιείται στο ΙΑΜΑ.

Το προϊόν δεν έχει ένδειξη ακόμα για παιδιά κάτω των 12 ετών ούτε έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την προληπτική του λήψη. Η ένδειξη με την οποία έρχεται να μας …συστηθεί στα φαρμακεία όλης της χώρας αφορά μόνο 7ήμερη λήψη δύο δισκίων ημερησίως σε άτομα που παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα ίωσης του άνω αναπνευστικού… Δηλαδή που παρουσιάζουν συνάχι, βήχα και λίγο πυρετό.

Στην κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Κρήτη μεταξύ 108 ανδρών ακι γυναικών με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, φάνηκε να περιορίζει τον χρόνο ακι την ένταση της ίωσης ενώ δεν παρουσίασε παρενέργειες.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προϊόντος συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής – ΠΦΥ, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας. 

Ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ δήλωσε: «Ηδιεπιστημονική συνεργασία στην έρευνα φαίνεται να είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και προϋπόθεση για το σχεδιασμό και υλοποίηση μεταφραστικής και κλινικής έρευνας. Η κλινική παρατήρηση και η ανθρωπολογική ανάκτηση της αυτόχθονης γνώσης μπορεί να οδηγήσει στη διατύπωση εξαιρετικών υποθέσεων, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης». Συμπληρώνοντας, ο κ. Λιονής, ανέφερε ότι «η επένδυση στην γνώση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης μπορεί, όπως δείχνει η δημιουργία του Ιάματος, να μετεγγραφεί σε έρευνα σχετική με τη θεραπευτική τους χρήση. Η έρευνα αυτή, και η απήχησή της στην κοινωνία οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας»

 Ο κ. Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας παρουσίασε τα φυτά στα οποία βασίζεται το συγκεντρωτικό σκεύασμα. Παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα φυτά της Κρήτης σε σχέση με τα φυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και εξήγησε το πώς τελικά, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σ’ ένα συνδυασμό ουσιών και όχι σε μία ουσία. Η χρήση των τριών αρωματικών βοτάνων, όπως είπε ο κ Πυρίντσος, εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών.

Παρουσίασε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Τελειώνοντας, ο κ Πυρίντσος τόνισε το στοιχείο της διασφάλισης ποιότητος των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και την γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.

 Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σημείωσε: «Στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς.

Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές». 

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας με όχημα τη δυναμική των κρητικών βοτάνων, μας ταξίδεψε από την Αυτόχθονη γνώση στα Επιστημονικά δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την Παραγωγική  διαδικασία. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της εξέλιξης του Ιάματος είναι η αρμονική, μακροχρόνια, εποικοδομητική παραγωγική και συμπληρωματική συνεργασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, μιας ερευνητικής ομάδας τεσσάρων επιστημόνων και μιας φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν, στην Ελλάδα της κρίσης, να ξεκινήσουν, να προωθήσουν και να μετουσιώσουν σε πράξη μια ιδέα. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι συνηθισμένα, και γι’ αυτό θα πρέπει να τονιστούν». 

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα. 

Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης,  εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα