Στους 77 οι νεκροί από γρίπη- Μεγάλη προσοχή συστήνουν οι γιατροί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με 122 ανθρώπους να δίνουν αυτήν την στιγμή την μάχη να κρατηθούν στην ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και 286 να έχουν περάσει συνολικά από Μονάδες με επιπλοκές της γρίπης το τελευταίο 2μηνο, τα περιθώρια εφησυχασμού είναι μικρά!

Τους 77 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη σήμερα το πρωί, κι αν κάποιος λάβει υπόψη του ότι το πρωί της Τρίτης ήταν 66 (δηλαδή χάθηκαν 11 άνθρωποι μέσα σε δύο μέρες), καταλαβαίνουμε ότι ο Η1Ν1 έχει αναχθεί στον νούμερο 1 κίνδυνο της δημόσιας υγείας αυτόν τον χειμώνα.

Το πανδημικό στέλεχος του 2009 συνεχίζει να «θερίζει» μεσήλικες, κατά το 30% χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και να απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικά στην χώρα μας βέβαια, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που δεν ξεπερνά το 15% στο γενικό πληθυσμό και το 10% στους γιατρούς και νοσηλευτές, συντελεί στο να έχουμε υψηλά ποσοστά όχι μόνο νόσησης αλλά και θανάτων που θα μπορούσαν ίσως να έχουν αποφευχθεί.

Σημαντικό είναι μόλις ασθενήσει κάποιος, είτε έχει γενικά καλή υγεία είτε όχι, να ζητά την συμβουλή γιατρού και αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο, να λαμβάνει εντός των πρώτων 48 ωρών αντιιική θεραπεία.