Στους 60 οι νεκροί από γρίπη- Ανάγκη για εμβολιασμό, αντιιικά και κλίνες ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καθημερινά ο Η1Ν1 δείχνει το χειρότερο πρόσωπό του οδηγώντας στον θάνατο ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι σήμερα έχουν χαθεί εννέα άνθρωποι.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σήμερα ο τραγικός απολογισμός για την γρίπη αναφέρει ότι έχουν χαθεί 60 συνάνθρωποί μας, 112 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση ενώ συνολικά από τις Μονάδες της χώρας έχουν περάσει 252 πιστοποιημένα κρούσματα.

Το επικρατούν στέλεχος είναι ο ιός γρίπης τύπου Α, Η1Ν1 και ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν σοβαρά αλλά και όσων καταλήγουν είναι σταθερά κάτω από τα 60 έτη.

Οι ειδικοί συστήνουν άμεση εισαγωγή σε αντιιική θεραπεία για όσους παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα με ένταση ή έχουν και υποκείμενα νοσήματα. Εξάλλου συστήνουν σταθερά τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμα και τώρα ενώ για όσους νοσούν είναι σημαντικό να φροντίζουν να μην μεταδώσουν ευρέως τον ιό…

Αυτό σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τους οικείους τους πρέπει να αποφεύγουν να κοιμούνται και να μένουν στο ίδιο δωμάτιο για μερικά 24ωρα, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φτερνίζονται μόνο σε χαρτομάντηλο που θα πετούν μόνοι τους στα σκουπίδια.

Σημαντικό είναι εξάλλου να παραμένουν οι ασθενείς στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε να πηγαίνουν στην εργασία τους καθώς είναι βέβαιο ότι θα μεταδώσουν την νόσο και στους συναδέλφους τους. Οι έγκυες, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες είναι καλό να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο ειδικά αν δεν έχουν εμβολιαστεί…