Στους 22 οι νεκροί από γρίπη- Ζωτικό να ανοίξουν οι ανενεργές κλίνες ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είκοσι δύο συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την μάχη με τον ιό της γρίπης την ώρα που 75 βρίσκονται σε ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 4 μηνών στην Μονάδα του "Αγία Σοφία".

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη όπου αποφασίστηκε το Κέντρο να διαθέσει αντιϊκά φάρμακα από τα αποθέματά του μετά από σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας που αναμένεται εντός των ημερών.

Φέτος, 3 στα 10 άτομα που έχουν νοσήσει δεν υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα, ενώ αρκετοί εξ αυτών που κατέληξαν, δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό. Μάλιστα τα 4 τελευταία θύματα ήταν ανεμβολίαστα.

Το ανησυχητικό για φέτος εξάλλου είναι ότι πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι νεαρά άτομα, με ηλικίες μεταξύ 32 και 40 ετών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι κλίνες ΜΕΘ δεν αναμένεται να ανοίξουν τώρα κοντά ενώ βρισκόμαστε στο «φουλ» της επιδημικής έξαρσης των ιώσεων.

Ο ΙΣΑ έχει κρούσει εδώ και εβδομάδες τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι 200 ανενεργές κλίνες ΜΕΘ, αλλά ακόμα δεν έχει υπήρξε προκήρυξη για τις απαραίτητες προσλήψεις παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πανέτοιμο.