Στον…πάτο παγκόσμιας λίστας η Ελλάδα ως προς την ευζωία των ηλικιωμένων

  • Iatropedia
Η καλύτερη χώρα για να ζήσει ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας είναι η Ελβετία και ακολουθούν η Νορβηγία και η Σουηδία, με την χώρα μας να βρίσκεται στην ίδια λίστα στην θέση 79! Αυτό δείχνει η νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, η οποία καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index. Η Ελλάδα "φιγουράρει" στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75).

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η κατάταξη των χωρών λαμβάνει υπόψη την κοινωνικο-οικονομική ευημερία των ηλικιωμένων, όπως είναι το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση και η απασχόληση.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), την ώρα που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Η χώρα μας έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά την μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος λόγω της κρίσης και το γεγονός ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν σύνταξη.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στο κατά πόσο το περιβάλλον της διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).

Χαμηλή είναι επίσης η θέση της Ελλάδας (87η) στο πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).