Στον ΕΟΦ αναζητούνται κονδύλια για τους πρόσφυγες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το iatropedia είχε μεταδώσει και σε προγενέστερο χρόνο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί κονδύλια σε εποπτευόμενους φορείς άλλοτε για να πληρώσει τις εφημερίες των γιατρών και άλλοτε για να κλείσει άλλες "τρύπες" στον προϋπολογισμό του. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η σημερινή είδηση ως εκ τούτου ότι το ΥΥΚΑ αναζητεί χρήματα και στο ταμείο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αυτήν την φορά για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και εμβολίων για τους πρόσφυγες. Παραδέχονται μάλιστα ότι έχει ήδη δεσμευτεί ποσό 1,2 εκατ. ευρώ.

Με κοινή υπουργική απόφαση των κυρίων Ανδρέα Ξανθού από το υπουργείο Υγείας και Γιώργου Χουλιαράκη από το υπουργείο Οικονομικών, εγκρίθηκε η επιχορήγηση δράσεων του υπουργείου Υγείας από τον προϋπολογισμό του ΕΟΦ …

Η απόφαση αναφέρει ότι «εγκρίνεται η επιχορήγηση προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας από τον ΕΟΦ ποσού τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες της χώρας σε υγειονομικό υλικό και εμβόλια, προκαλούμενες από τις προσφυγικές ροές και εννιακοσίων χιλιάδων (900.000,00) ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες των Νοσοκομείων σε φάρμακα μόνιμης κάλυψης που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εισάγονται από το εξωτερικό».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι «για την πραγματοποίηση της εν λόγω δαπάνης έχει δεσμευθεί ποσό ( 1.200.000,00) ευρώ επί ειδ. Φορέα 2490 και ΚΑΕ 2499 του προϋπολογισμού εξόδων του ΕΟΦ, οικονομικού έτους 2015».