Στον «αέρα» προσωπικά δεδομένα ασθενών με Aids!

  • Iatropedia
Χρειάστηκε να καταγγελθεί το θέμα από πολλούς φορείς και οργανώσεις, χρειάστηκε να γίνει δημόσια συζήτηση σε τηλεοπτικούς σταθμούς για να καταλάβει το υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να προστατεύσει το προσωπικό απόρρητο των ασθενών με Aids που θα πρέπει να στηθούν στις ουρές για να απογραφούν για το προνοιακό τους επίδομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι θέλουν να απογραφούν για να συνεχίσουν να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα θα πρέπει να στηθούν σε ουρές στα ΚΕΠ, όπου φυσικά τίποτε δε μένει κρυφό μέσα σε ένα πλήθος κόσμου.

Οι οροθετικοί συνεπώς που λαμβάνουν ένα επίδομα στήριξης θα έπρεπε να εκθέσουν τα προσωπικά τους δεδομένα όχι μόνο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ αλλά και σε όσους θα περίμεναν την ίδια μέρα στη ουρά.

Μετά από αλλεπάλληλες επισημάνσεις προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους, το υπουργείο Υγείας δέησε να εκδώσει ειδική εγκύκλιο, με καθυστέρηση φυσικά ημερών. Δείγμα για άλλη μια φορά της προχειρότητας του συστήματος.

Με βάση τις διευκρινήσεις:

«Α) Τα οροθετικά άτομα περιλαμβάνονται στην κατηγορία οκτώ (8) με τίτλο επιδόματος: «Συγγενούς Αιμολυτικής Αναιμίας / Συγγενούς

Αιμορραγικής διάθεσης – Σ.Ε.Α.Α.».

Στην αναγνωριστική απόφαση του Δήμου ή της πρώην Νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος ή τη βεβαίωση από τον οικείο Δήμο – δικαιολογητικά που απαιτούνται για την Απογραφή- δεν θα

πρέπει να αναγράφεται ονομαστικά η συγκεκριμένη πάθηση του δικαιούχου (δηλ. οροθετικός), παρά μόνο το πρόγραμμα της οικονομικής ενίσχυσης.

Β) Υπενθυμίζουμε ότι κατά την απογραφή, ο δικαιούχος μόνο επιδεικνύει στον υπάλληλο του Κ.Ε.Π. όλα τα δικαιολογητικά – όπως ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο – και σε καμία περίπτωση τα ΚΕΠ δεν κρατούν αρχείο δικαιολογητικών.»