Στον αέρα οι έλεγχοι για το μαύρο χρήμα στα νοσοκομεία! Τελείωσαν …οι ελεγκτές

  • Iatropedia
Οι περιβόητοι έλεγχοι στα νοσοκομεία για τον εντοπισμό των παράνομων προμηθειών αλλά και γενικότερα του μαύρου χρήματος βρίσκονται στον αέρα καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας ΣΕΥΥΠ (γνωστοί και ως “ράμπο υγείας”), διαθέτει μόλις 50 ελεγκτές από τους τουλάχιστον 150 που θα έπρεπε να είχε. Την ίδια ώρα το Σώμα έχει στερέψει και από ρευστό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν έλεγχοι στην περιφέρεια. Που χάθηκαν άραγε οι υπόλοιποι ελεγκτές και οι έλεγχοι έχουν μπλοκάρει;

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίθουν ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης, το μοναδικό εξειδικευμένο σώμα για τους ελέγχους, το ΣΕΥΥΠ, έχει …παραλύσει από την έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, το Σώμα των ελεγκτών θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 150 επιθεωρητές και βοηθούς επιθεωρητών οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με ελέγχους σε προμήθειες, διαχείριση οικονομικών, ιατρικά λάθη σε νοσοκομεία κλπ.

Ωστόσο οι θητείες των 100 ελεγκτών που προέρχονταν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες έληξαν εδώ και 11 μήνες, ενώ ο διαγωνισμός για να προσληφθούν (να μεταφερθούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες) μπλόκαρε.

Έτσι επί της ουσίας δεν μπορούν να γίνουν εκτενείς έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία για κάθε είδους ατασθαλίες παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές υγείας έχουν επιφορτισθεί εκτός των άλλων και με ελέγχους για το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ κλπ) αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Πάντως οι “δανεικοί” ελεγκτές που προέρχονται από άλλες υπηρεσίες, παραμένουν συνήθως για τρία χρόνια στο ΣΕΥΥΠ ενώ στη συνέχεια επανέρχονται στην αρχική τους υπηρεσία.

Δήμητρα Ευθυμιάδου