Στοιχεία για το μεταναστευτικό- προσφυγικό από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές υπό την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας ανέρχεται σε περίπου 55.000. Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Επίσης, 22 δομές προσωρινής διαμονής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής λειτουργούν στην ενδοχώρα. Οι μετεγκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχονται σε 21.853 (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2018).

Ο αριθμός των παράτυπα εισελθόντων πολιτών τρίτων χωρών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, ανήλθε σε 8.394 (έναντι 6.336 το αντίστοιχο δίμηνο του 2017 – αύξηση 32,5%). Εξ αυτών, μέσω των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων εισήλθαν 2.770
άτομα (έναντι 2.414 κατά το αντίστοιχο δίμηνο του 2017).Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) κατά το 2017, οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές είχαν εμφανίσει μείωση κατά περίπου 70% στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με το 2016.

Ο συνολικός αριθμός των επιστροφών το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2018 έφτασε στους 2.313, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 2.836. Οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, σε εφαρμογή της «Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», ανήλθαν κατά το α’ δίμηνο του 2018 σε 70, έναντι 98 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ESTIA

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA – στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» αιτούντων άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα καθώς και την οικονομική στήριξή τους μέσω προγράμματος χορήγησης προπληρωμένων καρτών (cash assistance).

Σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, το πρόγραμμα ESTIA περιελάμβανε 23.280 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες φιλοξενούνταν 19.568 άτομα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Τρίπολης, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου όπως επίσης και επτά ΜΚΟ. Στα νησιά υποδοχής, η UNHCR διαχειρίζεται 1.336 θέσεις φιλοξενίας στις οποίες φιλοξενούνται 1.127 αιτούντες άσυλο.

Ασυνόδευτα παιδιά

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 28
Φεβρουαρίου 2018, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, ανερχόταν
σε 3.030, εκ των οποίων το 96,5% είναι αγόρια και το 3,5% κορίτσια, ενώ μόλις το 4,7% είναι κάτω των 14 ετών. Λειτουργούν 48 Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τόσο στη νησιωτική Ελλάδα (Λέσβο, Χίο, Σάμος, Κρήτη), όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), συνολικής δυναμικότητας 1.118 θέσεων.

Στις αρχές του 2015 οι προσφερόμενες δομές ήταν χωρητικότητας μόλις 300 θέσεων. Το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης προκήρυξε, τον Δεκέμβριο του 2017, πρόσκληση για επιχορήγηση της λειτουργίας παλαιών και νέων Δομών Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, ώστε η προσφερόμενη διαθεσιμότητα να ανέλθει συνολικά σε 2.000 θέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 (Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης AMIF και Εσωτερικής Ασφάλειας ISF), έχει αυξηθεί πάνω από 20%, ύστερα από διαπραγματεύσεις και από διαδοχικές τροποποιήσεις και ανέρχεται στα 561 εκ. € (323εκ του AMIF και 238 εκ. του ISF). Σημειώνεται ότι, ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 454 εκ. € τον Απρίλιο του 2016.

Από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό των 561 εκ. €, έχουν διατεθεί στη χώρα μας, μέσω προκαταβολής και ετήσιων δόσεων, 115,3 εκ. €, ποσό που έχει απορροφηθεί στο σύνολό του από το κράτος. Η απορρόφηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τους τελευταίους 12 μήνες προσεγγίζει το 30% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται στο 10%.

Επιπλέον, τα κονδύλια του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας της Ε.Ε., που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και τα οποία κατανέμονται σε κρατικούς φορείς, Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, ανέρχονται στα 570 εκ. €. Από αυτά τα 182 εκ. € κατανέμονται σε κρατικούς φορείς (32%) και388 εκ. €, (68%) σε μη κρατικούς οργανισμούς.

Εμβολιασμοί

• Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 διενεργήθηκαν συνολικά 80.500 εμβολιασμοί.
• Τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε συστηματικός εμβολιασμός των νεοεισερχόμενων παιδιών, κατά τη διαδικασία της καταγραφής και ταυτοποίησής τους, καθώς επίσης και έλεγχος βιβλιαρίων / εμβολιασμός τυχόν ανεμβολίαστων παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το νησί προς άλλη δομή στην ενδοχώρα.
• Επίσης τον Ιανουάριο του 2018 διενεργήθηκαν 300 εμβολιασμοί κατά της Ιλαράς- Παρωτίτιδας- Ερυθράς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
• Τον Φεβρουάριο του 2018 πραγματοποιήθηκε εκστρατεία εμβολιασμού όλων των παιδιών που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας της Λέσβου, με δωρεά εμβολίων αλλά και επιχειρησιακή στήριξη από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».
• Διατέθηκαν 26.500 βιβλιάρια εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, ώστε να γίνεται δυνατή η παρακολούθηση για τις αναμνηστικές δόσεις, και η εγγραφή των προσφυγόπαιδων στο σχολείο.
• Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προσφύγων και μεταναστών θα συνεχιστεί με α) αντίστοιχες δράσεις μαζικού εμβολιασμού στις δομές φιλοξενίας και τα ΚΥΤ των νησιών Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου, β) εμβολιασμό με τις αναμνηστικές δόσεις στις δομές της ενδοχώρας, γ) υποστήριξη στην έκδοση ΑΜΚΑ, κατά προτεραιότητα στα παιδιά που μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, δ) σταδιακή ένταξη του εμβολιασμού των παιδιών, στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ως προς τον επιδημιολογικό έλεγχο

• Εφαρμόζεται, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ένα σύστημα επιτήρησης και συναγερμού για επιλεγμένα σύνδρομα / συνθήκες υγιεινής.
• Κανένα σοβαρό συμβάν δημόσιας υγείας ή συρροή σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.