Στο στόχαστρο του ΙΣΑ και οι ΜΚΟ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η δημόσια υγεία και η ζωή των προσφύγων παραδόθηκε από το υπουργείο Υγείας στις ΜΚΟ", καταγγέλλει ο ΙΣΑ εξηγώντας ότι επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν την αδυναμία χειρισμού των κρουσμάτων λοιμώδη νοσημάτων στα Κέντρα Φιλοξενίας από τις ΜΚΟ, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει την ελληνική πολιτεία. "Είμαστε εξαναγκασμένοι να καταγγείλουμε και άλλη μια φορά την ανεύθυνη και ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών από το υπουργείο Υγείας, το οποίο με τις παραλείψεις του εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους ,καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους ενώ αφήνει αθωράκιστη τη δημόσια υγεία", αναφέρουν χαρακτηριστικά από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

 

Στην έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με  κρούσμα ηπατίτιδας Α σε Κέντρο Φιλοξενίας στο Δήμο  Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας, αποκαλύπτεται ότι ο  υγειονομικός χειρισμός του περιστατικού έγινε αποκλειστικά από την ΜΚΟ. Μάλιστα ούτε το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα 13χρονο παιδί δεν κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιηθεί  και να παρέμβει.

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η ΜΚΟ Solidarity Now είναι υπεύθυνη για τη δωρεά παροχή φαρμάκων καθώς και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία. Όταν κάποιο περιστατικό χρήζει περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή νοσηλείας ή είναι λοιμώδες μεταφέρεται με ευθύνη της ΜΚΟ σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων»!

Όπως σχολιάζουν από τον ΙΣΑ, «είναι  σοκαριστικό το γεγονός ότι οι  υγειονομικές αρχές είναι παντελώς απούσες  και ότι  ακόμα και η διαχείριση των λοιμώδη νοσημάτων γίνεται  αποκλειστικά με ευθύνη των ΜΚΟ.

Ωστόσο την αδυναμία των ΜΚΟ να αναλάβουν την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος σε έγγραφο που απευθύνει  στις ΜΚΟ, στις 24 Αυγούστου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί συνεργάτες θέλουμε να αναφέρουμε την ανησυχία μας που εντοπίζετε σε μια βασική έλλειψη αναφορικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τους φορείς σας μέσα στους χώρους των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών…καθώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση περιστατικών τα οποία πάσχουν ή από κάποιο σοβαρό ή από κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας και πρέπει να διαμετακομισθούν ή να διασυνδεθούν με το αντίστοιχο νοσοκομείο του ΕΣΥ»

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παρατήσει την προστασία της Δημόσιας υγείας από τα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και την ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στις ΜΚΟ.

Καλούμε τους κ.κ. Π. Πολάκη και  Ι.Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που εκθέτει τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους  τόσο για την υγεία των προσφύγων –μεταναστών όσο και για τη Δημόσια υγεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν φιμώνεται ούτε εκβιάζεται. Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μάχη για την προστασία της Δημόσιας υγείας».