Στο στόχαστρο τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και οι κλινικές μελέτες

  • Iatropedia
"Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου στη χώρα μας έφθασε σε δυσθεώρητο ύψος, που αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη", τάδε έφη Παναγιώτης Κουρουμπλής. Και ααφερόμενος ειδικότερα στη δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια αυτή αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξεως του 5%. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στη χώρα μας το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) κ. Richard Bergström, παρουσία του πρόεδρου του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζή και του αντιπροέδρου κ. Π. Αποστολίδη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με σκοπό την ανάγκη ύπαρξης ενός «συγκεκριμένου, σταθερού και αμοιβαία επωφελούς πλαισίου συνεργασίας».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, με 3εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες να στερούνται το δικαίωμα σε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δραματική κατάσταση των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων τους. Η φαρμακευτική πολιτική θα επικεντρωθεί στα νέα και υψηλού κόστους φάρμακα και όχι στα φθηνά, συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο Υπουργός εξέθεσε την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοβιομήχανους για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο ζητά να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.Κουρουμπλής:'' Στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και προσλήψεις στο ΕΣΥ''