Στο πόδι τα νοσοκομεία για τις εφεδρείες

  • Iatropedia
Έτοιμες είναι οι λίστες με τους υπαλλήλους των δημοσίων νοσοκομείων που θα απομακρυνθούν άμεσα με το επιχείρημα της εργασιακής εφεδρείας.

Αναστάτωση επικρατεί στις περισσότερες κλινικές του ΕΣΥ από τα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει τελικώς σε εφεδρεία και εργαζόμενους στα νοσοκομεία χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη τι θα γίνει με τους γιατρούς. Άλλωστε ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία εκτός από διοικητικούς υπαλλήλους που αναμένεται να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, φαίνεται πως κάποιες διοικήσεις προχωρούν και σε απομακρύνσεις γιατρών.

Παρότι το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο εξαιρεί ρητά τους γιατρούς του ΕΣΥ από την εφεδρεία, παρ αυτά κάποιες Διοικήσεις Νοσοκομείων άρχισαν να στέλνουν έγγραφες ειδοποιήσεις σε γιατρούς ότι σε λίγες μέρες από σήμερα τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης όπου ειδοποιήθηκαν συγκεκριμένοι γιατροί με βάση την αποκάλυψη που έκανε η ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ).

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί έντονη κινητικότητα στα νοσοκομεία εξαιτίας των εξελίξεων αυτών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να δουλέψουν καλά καλά καθώς δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι δεν το δηλώνει ανοικτά, προτίθεται να θέσει σε εφεδρεία διοικητικούς υπαλλήλους των νοσοκομείων έως το τέλος του μήνα. Πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα επιλεγούν ειδικότητες και τμήματα που διαθέτουν πολλούς εργαζόμενους και δε σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.