Στο μυαλό είναι όλα τα λεφτά!

  • Iatropedia
Πώς οι… «επιστήμονες» πορτοφολάδες ξεκλειδώνουν με «brain hacking» τις άμυνες του εγκεφάλου μας πριν βουτήξουν μέσα στις τσέπες μας!

Οι πραγματικά δεξιοτέχνες πορτοφολάδες έχουν κάτι παραπάνω από ελαφρύ χέρι: ξέρουν πώς να παραβιάσουν τις άμυνες του εγκεφάλου «βραχυκυκλώνοντάς» τον με την δημιουργία συνθηκών κορεσμού ερεθισμάτων, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι προγραμματισμένος να εκτελεί ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι καλό, διότι έτσι μπορεί και φιλτράρει όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Οι ελαφροχέρηδες που ξέρουν όμως πώς να εκμεταλλευτούν αυτά τα «κενά» της άμυνας, εξαπολύουν ένα μπαράζ ερεθισμάτων ξεγελώντας στην ουσία τις ικανότητες προσοχής και αντίληψης του εγκεφάλου, επιτρέποντας τους να «γδύνουν» τα θύματά τους κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους!

Κάποιοι από αυτούς τους ιδιότυπους… χάκερς του εγκεφάλου είναι τόσο καλοί, που ερευνητές του Laboratory of Visual Neuroscience της Αριζόνα συνεργάζονται μαζί τους για να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί το μυαλό μας.

Το κόλπο είναι απλό: η ομιλία, ένα άγγιγμα, το να έλθεις πολύ κοντά σε κάποιον, μια κίνηση που τραβάει το μάτι και μετατοπίζει την προσοχή αλλού, όλα αυτά προσεκτικά ενορχηστρωμένα και κυρίως, ταυτόχρονα, προκαλούν «υπερφόρτωση» στον εγκέφαλο και… μπλοκάρουν το σύστημα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Ειδικά κινήσεις που το ανθρώπινο μάτι παρακολουθεί μεν αλλά χωρίς να «βλέπει» καθώς είναι απασχολημένο να εστιάζει συνεχώς από το σημείο Α της κίνησης ως το Β σε κλάσματα δευτερολέπτου, εντείνουν την τεχνητή σύγχυση. Όταν φύγει η σύγχυση, το θύμα συνειδητοποιεί ότι έχει φύγει και το πορτοφόλι του μαζί με τον ευγενικό άγνωστο.

Το «brain hacking» μπορεί να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε είναι σε θέση να καθησυχάσει, να «αποκοιμήσεις» στην πραγματικότητα, ακόμη και έναν εγκέφαλο που βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή, γνωρίζοντας ότι σε ένα πολυσύχναστο κατάστημα ή σε έναν γεμάτο κόσμο δρόμο οι πιθανότητες δράσης πορτοφολάδων είναι αυξημένες.