Στο δρόμο 2000 βαριά άρρωστοι; Προς λουκέτο οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων

  • Iatropedia
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των Μονάδων Χρονίων Παθήσεων από 20 βουλευτές που απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων επισημαίνουν στην επιστολή τους 20 βουλευτές. Ειδικότερα με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή, των Υπευθύνων ΕΕΚΕ Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού και Δ. Στρατούλη και την ακόλουθη συνυπογραφή 17 βουλευτών, κατετέθη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με την οποία ζητείται να συζητηθεί στην Επιτροπή το σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη λειτουργία των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές: «Οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων είναι ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία δημιουργήθηκαν χάριν στην πρωτοβουλία και στους πόρους κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ενώ δεν λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.

Σήμερα οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων περιθάλπουν 2.000 περίπου χρόνια πάσχοντες (περιπτώσεις βαριά αναπήρων, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, κατάκοιτους), από άτομα νεαρής ηλικίας έως και ηλικιωμένους. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα εν λόγω ιδρύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική έως απελπιστική, με ορατό τον κίνδυνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες ασθενείς με σοβαρότατα χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ουσιαστικά χωρίς στέγη.

Συγκεκριμένα, με το πέρας της 30ης Ιουνίου 2013 αναμένεται να διακοπούν οι συμβάσεις νοσηλείας με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ λόγω ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου οι μονάδες αυτές δεν θα μπορούν να συμβληθούν και πάλι με τον φορέα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συνέχιση του νοσηλίου από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ιδρύματα αυτά είναι πλέον μοιραίο να κλείσουν.

Επιπροσθέτως παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων, πλήρως αναγκαίων για την περίθαλψη των ασθενών, ενώ το προσωπικό πολλών εκ των εν λόγω δομών παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς είναι άμεσος ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των Μονάδων, με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο καθόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές περίθαλψής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη Δημόκριτου: Οι Ελληνίδες έχουν 4 «ένοχα» γονίδια για καρκίνο μαστού! Ποια είναι

Η κρίση μας έριξε και στο ποτό! Πόσο πίνουν πλέον οι Έλληνες;

Στο δρόμο 2000 βαριά άρρωστοι; Προς λουκέτο οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων

Τι συμβαίνει όταν το αίμα του εμβρύου είναι ασύμβατο με της εγκύου;