Στις 18:30 ξεκινά η «μάχη» της Προκαταρκτικής για τη Novartis

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πλειοψηφία αποφάσισε ότι οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της διαδικασία. Πρόεδρος της προανακριτικής αναδείχθηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ). Ναι μεν ξεκινούν, αλλά με πολλά προβλήματα ευθύς εξ΄αρχής! Ο λόγος για την αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Novartis που έχει προγραμματιστεί για τις 18:30...

Ποια είναι η «νομική ταυτότητα» των αδικημάτων που περιγράφονται στην πρόταση των 154 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ; Η πλειοψηφία μάλλον επιθυμεί την επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη καθώς τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν διαπράχθηκαν κατά την τέλεση των υπουργικών καθηκόντων, και δεν εντάσσονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τα τερτίπια που στοχεύουν στην διατήρηση του κλίματος «σκανδάλου» και να προσηλωθεί στις εργασίες της Επιτροπής.

Δείτε τι λένε:

Βαγγέλης Βενιζέλος

Θέτει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της Επιτροπής λέγοντας ότι «δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες» ενώ προσθέτει και ότι δεν υπάρχει αναφορά στο δικό του πρόσωπο, ούτε του αποδίδεται παράλειψη ή πράξη. Και καταλήγει: «Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής».

Ανδρέας Λοβέρδος

Για τις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θηρών σχολίασε ο τέως υπουργός Υγείας: «Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».

Μάκης Βορίδης

Εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε: «Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της.

Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».