Στις 11 Φεβρουαρίου αποφασίζουν οι Οπτομέτρες αν θα πουν «ναι» ή «όχι» στον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι όροι και οι προϋποθέσεις των συμβάσεων που καλούνται να υπογράψουν οι οπτομέτρες με τον ΕΟΠΥΥ τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργείο Υγείας καθώς, όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα, ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί άνευ όρων! Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που ο κλάδος ανθίσταται στο ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης. Δείτε τι έγραφε το Iatropedia στις 3 Φεβρουαρίου του 2017!

Η συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν οι Οπτομέτρες για τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση, στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του Οργανισμού με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Πιο αναλυτικά:

Οι Οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων.

Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του «κλειστού» προϋπολογισμού για το 2018, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για οπτικά είδη (σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό) καθώς επίσης και του τρόπου ενός δικαιότερου rebate όγκου για τους Οπτομέτρες. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους.

Μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι των Οπτομετρών δεσμεύθηκαν να ενημερώσουν τον κλάδο τους στη Γενική Συνέλευσή τους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται:

α) Καλύτερη εξυπηρέτηση των Δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν μια σημαντική δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του Οργανισμού.

β) Απελευθέρωση του προσωπικού των ΠΕΔΙ του Οργανισμού, που σήμερα ασχολείται με τη διεκπεραίωση  των αιτημάτων.

γ) Ανοίγει νέος κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ειδών.

Νέος κύκλος διαλόγου; Για δείτε τι γινόταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο…

Το χρονικό ήταν παρόμοιο, οι υπουργοί Υγείας ίδιοι και ο μήνας Φεβρουάριος! Αλλά το ημερολόγιο έδειχνε 2017. Τότε το Iatropedia έγραφε στον τίτλο του σχετικού άρθρου

Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι Οπτικοί – Οπτομέτρες την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι επαγγελματίες του χώρου, 2500 τον αριθμό, θεωρούσαν τότε ότι η ένταξη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα έφερνε την καταστροφή τους. Πόσο διαφορετική θα είναι άραγε η άποψή τους στις 11 Φεβρουαρίου;