Στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ στα αιτήματα της ΕΝΕ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
επίδομα
Παρότι στους κόλπους της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν εκατοντάδες βοηθοί νοσηλευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, η πανελλήνια Ομοσπονδία "βλέπει" το δίκαιο των αιτημάτων της ΕΝΕ και ασκεί σήμερα δριμεία κριτική στα όσα προωθούνται με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση. Αυτή είναι μια δικαίωση για τον πρόεδρο της ΕΝΕ που χαρακτήρισε "καθρεφτάκια και κομπολόγια για ιθαγενείς" τις διατάξεις με τις οποίες προσπαθεί να "χαϊδέψει"τους βοηθούς νοσηλευτών η ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Διαβάστε την παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ για το πρόβλημα της ΕΝΕ:

Το Υπουργείο Υγείας ανάρτησε προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου στο οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για το Νοσηλευτικό Προσωπικό. Με το τσαμπουκά η κυβέρνηση χωρίς διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, προωθεί διατάξεις που διαιρούν, διχάζουν την Νοσηλευτική κοινότητα, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Μία κυβέρνηση που αντί να σκίσει τα μνημόνια με ένα άρθρο σε ένα νόμο, αντί να εφαρμόζει το παράλληλο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων, σκίζει δικαιώματα εργασιακά, συνταξιοδοτικά μισθολογικά όλων των εργαζομένων και ειδικότερα του Νοσηλευτικού Κλάδου.

Η κυβέρνηση με τις εν λόγω ρυθμίσεις προσπαθεί να εκτρέψει την συζήτηση από την κατάπτυστη – απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη με τις οποίες εκβιάζει αντισυνταγματικά τους Νοσηλευτές Προϊστάμενους να σπάσουν την Απεργία – Αποχή κατά της Αξιολόγησης.

Ξέσκισε τα δικαιώματα των Νοσηλευτών και τώρα το μόνο που τις έμεινε να επενδύσει είναι ο διχασμός για πολιτικοσυνδικαλιστικά οφέλη. Δεν θα της περάσει.

Οι Νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, κανονικές άδειες από το έτος 2012, είναι ένας για σαράντα Ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική, με 700 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση δεν σέβεται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Με διάταγμα Πολάκη κάνουν ακόμη και την διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Πρώτα από όλα λοιπόν απαιτούν προσλήψεις επαρκούς αριθμού μόνιμων Νοσηλευτών για να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην τσαλακώνονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Απαιτούν επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους.

Κάποιες διατάξεις που προωθούνται στο εν λόγω Νομοσχέδιο βρίσκονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ όπως η Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Είναι όμως αποσπασματικές. Πυροτεχνήματα για ψηφοθηρικούς λόγους χωρίς να αλλάζουν την επαγγελματική τύχη και καθημερινότητα του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Η σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι φωτοβολίδα αφού δεν συνοδεύονται με την περιγραφή καθηκόντων και επαγγελματικών δικαιωμάτων (με τι προσωπικό;), με μισθολογικά και θεσμικά κίνητρα, με διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού με κριτήριο επιλογής την εμπειρία, με συμμετοχή των ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στη Νοσηλευτική Επιτροπή με δικαίωμα ψήφου και όχι όπως τώρα με δικαίωμα μόνο λόγου, με τροποποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων που να περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω!!! Μας δουλεύουν διπλό γαζί.

Υπενθυμίζουμε στη κυβέρνηση και τους συμβουλάτορες που πάσχουν από ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ότι τα κλαδικά αιτήματα του Νοσηλευτικού προσωπικού είναι μεταξύ άλλων:

·         Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κληρονομήσαμε τα κακά του ΕΦΚΑ όπως αύξηση εισφορών, μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αυξήσεις ορίων ηλικίας και η κυβέρνηση αρνείται να ενοποιήσει τις παροχές. Κάτι που προβλέπεται. Δεν είναι δυνατόν Νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ να είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με τους Νοσηλευτές με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (πριν την σύσταση του ΕΦΚΑ) που δεν είναι ενταγμένοι. Πως είναι δυνατόν οι Νοσηλευτές να εργάζονται έως τα 67 τους έτη και να παρέχουν υπηρεσίες με ασφάλεια;

·         Αξιοπρεπείς μισθούς και επαναφορά της αποζημίωσης των νυκτερινών αργιών στο ύψος πριν τα Μνημόνια.

·         Διέξοδος των ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ με κριτήριο επιλογής την εμπειρία.

·         Ισότιμη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στις Νοσηλευτικές Επιτροπές

·         Θεσμοθέτηση της εφημερίας του Νοσηλευτή με μισθολογική αποζημίωση όπως οι εφημερίες του λοιπού επιστημονικού προσωπικού.

·         Επέκταση της ειδικής άδειας και σε άλλα Τμήματα των Νοσοκομείων σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ. Την Υπουργική απόφαση αν και έτοιμη, την κλώθετε στο Υπουργείο Υγείας λόγω ελλείψεων προσωπικού.

·         Σεβασμός στα Επαγγελματικά Δικαιώματα, έκδοση σύγχρονου καθηκοντολογίου που για να γίνουν χρειάζονται προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων Νοσηλευτών.

·         Να σταματήσουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης παρέα με την ΟΙΕΛΕ σε βάρος χιλιάδων ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού, αποφοίτων συγκεκριμένων σχολών.

·         Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο των Νοσηλευτών. Και άλλα πολλά

Για τις όποιες αλλαγές, επιβάλλεται ο διάλογος με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Εσείς τους έχετε γραμμένους στα παλαιά σας τα παπούτσια. Προωθείτε αλλαγές στο εκλογικό σώμα και το εκλογικό σύστημα της ΕΝΕ γιατί νομίζεται ότι θα χειραγωγήσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο το Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή όχι συνδικαλιστές και επιστημονικοί φορείς, με ποιους κουβεντιάσατε τις αλλαγές; Μόνο με τους αυλοκόλακες. Από πότε προάγεται η Δημοκρατία, η ανεξάρτητη εκλογική διαδικασία όταν παρεμβαίνει το κράτος και τροποποιεί την εκλογική διαδικασία και το εκλογικό σώμα μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Γιατί δεν το επιχείρησε πριν την προκήρυξη των εκλογών ή και μετά τις εκλογές  αφού πρώτα γίνει διάλογος με την νέα Διοίκηση της ΕΝΕ που θα εκλεγεί ώστε οι όποιες αλλαγές να είναι συναινετικές;

Μεθοδεύει να χειραγωγεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο των Νοσηλευτών. Και επειδή γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο και κερδίζει μερικά ψηφαλάκια από τη δράση – αντίδραση που θα δημιουργηθεί. Αυτό και μόνο τους ενδιαφέρει. Δεν νοιάζονται για να διορθώσουν την δύσκολη επαγγελματική καθημερινότητα των Νοσηλευτών.

Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου δίνει την δυνατότητα κατάληψης θέσεων ευθύνης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στις Μαίες. Πως είναι δυνατόν οι Μαίες να εγγράφονται στην ΕΝΕ όταν έχουν ήδη δικό τους Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Οι Μαίες ασφαλώς και πρέπει να καταλάβουν θέσεις ευθύνης σε Μαιευτικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων ή τα Ειδικά Μαιευτικά Νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν όμως να καταλαμβάνουν θέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στα Γενικά Νοσοκομεία πλην των Μαιευτικών Τμημάτων.

Έχουμε Υπουργούς Υγείας που επενδύουν στον διχασμό και την διαίρεση της Νοσηλευτικής κοινότητας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν!!!

 

Παρατηρήσεις επί του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας «ρυθμίσεις για την ΕΝΕ  και το Νοσηλευτικό κλάδο»

Άρθρο 1.

1.      Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3252/2004 όπως αντικαθίσταται με την προτεινόμενη διάταξη συγκρότησης περιφερειακών τμημάτων της ΕΝΕ ανά Περιφερειακή ενότητα θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας με αποτελέσματα την κατάρρευση και απαξίωση της ΕΝΕ, αφού δεν θα είναι  βιώσιμη  η ΕΝΕ με τόσα πολλά περιφερειακά τμήματα.

2.      Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 3, του Ν. 3252/2004, προστίθεται εδάφιο που προτείνει να μπορούν στα τακτικά μέλη της ΕΝΕ, να περιλαμβάνονται και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες Νοσηλευτών –τριών και μάλιστα μετά από σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Α.Ν., αλλάζοντας ουσιαστικά την μορφή του νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου που είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο και υπάγεται στην εποπτεία του  Υπουργείου Υγείας, καθώς ο ιδρυτικός νόμος 3252/2004 προβλέπει ότι τακτικά μέλη της ΕΝΕ είναι μόνο οι Νοσηλευτές – τριές ΠΕ, και ΤΕ.

Άρθρο 2.

Η προτεινόμενη αντικατάσταση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3252/2004, δεν προάγει την δημοκρατία, αφού για πρώτη φορά έχουμε ωμή παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες που είχαν προκηρυχθεί νόμιμα από το Δ.Σ. της ΕΝΕ. Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί μόνο να ελέγξει τις εκλογικές διαδικασίες. Γιατί δεν το έπραξε πριν την προκήρυξη των εκλογών;

Άρθρο 3

Η προτεινόμενη προσθήκη στο άρθρο 11 του ν. 3252/2004, για καθαρισμό πλαφόν δύο θητειών στις θέσεις αιρετών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι εντελώς αντιδημοκρατική ρύθμιση, αφού σε κανένα συλλογικό όργανο που εκλέγει αιρετούς δεν υπάρχει πλαφόν. Τις θητείες των αιρετών τις καθορίζει το εκλογικό σώμα. Ας νομοθετήσουν να υπάρχουν θητείες τους βουλευτές.

Άρθρο 6

Η σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται στο Διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ. Η προτεινόμενη διάταξη είναι μια φωτοβολίδα αφού δεν συνοδεύεται με όρους και προϋποθέσεις η λειτουργία του ενιαίου κλάδου. Δεν περιγράφονται καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε κατηγορίας και ούτε προβλέπει μισθολογικά και θεσμικά κίνητρα. Επίσης δεν προβλέπει διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού με κριτήριο επιλογής την εμπειρία.

Οι όποιες αλλαγές είναι πυροτεχνήματα για ψηφοθηρικούς λόγους χωρίς να αλλάζουν την επαγγελματική τύχη και καθημερινότητα του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού.

Άρθρο 7

Η προτεινόμενη πρόταση που δίνει την δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στις μαίες είναι άστοχη και επικίνδυνη.  Η Νοσηλευτική και η μαιευτική αποτελούν δύο διαφορετικά επαγγέλματα με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Η κύρια εκπαίδευση των μαιών- μαιευτών είναι στην φροντίδα της εγκυμοσύνης, στον τοκετό και του νεογνού.

Οι Μαίες ασφαλώς και πρέπει να καταλάβουν θέσεις ευθύνης σε Μαιευτικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων ή τα Ειδικά Μαιευτικά Νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν όμως να καταλαμβάνουν θέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στα Γενικά Νοσοκομεία πλην των Μαιευτικών Τμημάτων. 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ