Στην λαίλαπα της νέας συμφωνίας σαρώνονται και τα ΜΥΣΥΦΑ – Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν…!

  • Iatropedia
"Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει με σαφές χρονοδιάγραμμα την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτήν περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Υποχρεωτικως Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού...". Ό,τι έχουν διατηρήσει στα χρόνια της κρίσης οι φαρμακοποιοί, τώρα ανατρέπεται...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην δημοσιότητα δόθηκαν χθες από το πρακτορείο Reuters τα μέτρα που αφορούν στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στην αγορά, που, μεταξύ άλλων, θα επηρεάσουν και τα φαρμακεία.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν για επιπλέον μέτρα περιλαμβάνουν να νομοθετηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, όπως και να κάνει ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.

Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει», όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015, δηλαδή από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελούν πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχε εναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των ως τότε προγραμμάτων στήριξης.

Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ και των τραπεζών.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Διαβάστε την αντίδραση του Κώστα Λουράντου:

Στις 4 Ιουνίου 2015 έγραφα:

«Έχουμε δε δεχθεί ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο προϊόν με ανταλλακτική μόνον αξία. Άρα, η σύνδεση του φαρμάκου και των σημείων διάθεσης αυτού με τους κανόνες της αγοράς δεν είναι θεμιτή», θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, Σεπτέμβριος 2014.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ

'Όποιος καταχράται την εμπιστοσύνη μας, δημιουργώντας προσδοκίες και παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων, θα είναι απέναντί μας με όλη την σημασία της λέξης…

Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ξεφτυλίζει θεσμούς, να αμαυρώνει υπολήψεις και να υποθηκεύει αξιοπρέπειες υπέρ καθαρά προσωπικών και άλλων συμφερόντων και φιλοδοξιών, ξεχνά ότι ο κατατρεγμένος δεν έχει να χάσει τίποτα και θα αντιδράσει βίαια…

Όποιος δεν έμαθε από τα λάθη των άλλων και συνεχίζει να κάνει τα ίδια, είναι ανεγκέφαλος και θα έχει την ίδια και χειρότερη τύχη με αυτούς…

Οσοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και θεωρούν ότι αυτές υπάρχουν μόνο για να δίνονται, είναι βαθιά νυχτωμένοι και σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν για την απάτη τους…

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ μιλά για «υφαρπαγή» της υπογραφής του ΟΟΣΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετα από λίγες μέρες έρχεται να την προτείνει για εφαρμογή, υπάρχει θέμα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΊΑΣ όχι μόνο του ίδιου, αλλά και ολόκληρης της σημερινής Κυβέρνησης….

Το φάρμακο δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Δεν προσφέρεται για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων αυτών, που σήμερα επιθυμούν την μετατροπή του σε καταναλωτικό αγαθό ώστε να κερδοσκοπίσουν εις βάρος του Ελληνικού λαού. Και όπως επέμενε στις τότε προεκλογικές του δηλώσεις και προγράμματα στην Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί η αγορά να ρυθμίζει την λειτουργία του και την διάθεση του φαρμάκου.

Όμως άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει σήμερα….

Είναι όπως φαίνεται πολύ δύσκολο να είναι κανείς έντιμος!

Σήμερα συμπληρώνω :

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

θα ήθελα με την ανοικτή αυτή επιστολή μου να σας ρωτήσω αν έχετε συνειδητοποιήσει, τι ακριβώς έχετε πράξει εναντίον της Ελλάδος… Θα ήθελα να μου εξηγήσετε και κατ' επέκταση στον Ελληνικό λαό την σημασία του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε, καθώς και την διαφορά μεταξύ του «ΝΑΙ» με αυτά που συμφωνήσατε ως … αποτέλεσμα των τρομερών «διαπραγματεύσεων» που κάνατε…

Μήπως τελικά το 61,3% του ΟΧΙ αποτέλεσε για εσάς δυσάρεστη έκπληξη;

Μήπως προσδοκούσατε ένα οριακό αποτέλεσμα (γι’ αυτό άλλωστε εφεύρατε το δημοψήφισμα) που θα σας άφηνε πολλά ελαφρυντικά για τις προαποφασισμένες συμφωνίες σας;

Και επειδή αυτό δεν προέκυψε, μετατρέψατε ένα περήφανο «ΟΧΙ» σε ένα υπόδουλο «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ»…

Σήμερα παρακολουθούμε έκπληκτοι να σύρεται ο περήφανος Ελληνικός λαός πίσω από αποφάσεις που σε καμία περίπτωση δεν του αρμόζουν. Παρακολουθούμε μαριονέττες της πολιτικής σκηνής να ομιλούν εξ' ονόματός του καταπατώντας τις αποφάσεις του… Παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας Κυβέρνησης που ήλθε ως απελευθερωτής των μνημονίων, να ζητά γονυπετής την παραμονή σε μια Ευρώπη που η ίδια τότε ως αντιπολίτευση καθόριζε ως «Ευρώπη των αριθμών, των αγορών, των τοκογλύφων, των απόγονων του φασισμού….»!

Δεν περιμένω απαντήσεις, αφού δεν υπάρχουν…

Περιμένω όμως κάποια κίνηση, αν έχει μείνει λίγο φιλότιμο!

Κωνσταντίνος Λουράντος