Στην εντατική το ΕΣΥ! Εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Υγεία

  • Iatropedia
Γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ, επιστημονικό προσωπικό του ΙΚΑ, αλλά και προσωπικό στην Ιδιωτική Υγεία, συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, ενώ αύριο Τρίτη απεργούν οι Φυσιοθεραπευτές.

Στο χορό των κινητοποιήσεων θα κινείται και ο χώρος της Υγείας αυτή την εβδομάδα, αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα μέτρα για την εξοικονόμηση των 11,5 δις ευρώ.

Στα νοσοκομεία, οι ανακοινώσεις για τα «λουκέτα» στα θεραπευτήρια του ΙΚΑ 1ο και 7ο, με τη μεταφορά των κλινικών τους σε τρία μεγάλα νοσοκομεία των βορείων προαστίων (Σισμανόγλειο, ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κωνσταντοπούλειο»), προκάλεσε νέες αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Άλλωστε, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή των ιατρών του ΕΣΥ στην απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου, εναντίον των μέτρων. Μεταξύ των σκληρών αλλαγών που προγραμματίζονται είναι και η νέα περικοπή των μισθολογίων των γιατρών, κατά 18% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Οι γιατροί διεκδικούν και την καταβολή εφημεριών που τους οφείλονται από τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς και την τροφοδότηση των νοσοκομείων με υλικά, ενώ σε πολλά νοσοκομεία το ιατρικό προσωπικό έχει ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας από την περασμένη εβδομάδα.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας : «Είναι ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού για την οριστική απαλλαγή από τα δεσμά του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας βυθίζουν στην φτώχεια, στην καταστροφή και στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την ψήφιση των εφιαλτικών μέτρων των 20 δις που οδηγούν τη χώρα σε κοινωνικό ολοκαύτωμα».

Στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, μετά από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Έτσι, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα λάβει μέρος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΙΚΑ), αλλά και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Υγείας, που καλεί όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία, αντιδρώντας σε ενδεχόμενες δυσμενείς αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις και στον, ήδη ταλαιπωρημένο, ιδιωτικό τομέα.

Αύριο, Τρίτη, πραγματοποιούν απεργία οι Φυσιοθεραπευτές στο δημόσιο αλλά και τον Ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας την αποπληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ.