Στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάδης, Κέλλας, Παναγιωτόπουλος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την "Μαύρη Βίβλο| της Υγείας στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασαν την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, ενώ παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η Μαύρη Βίβλος εμπεριέχει τις 43 ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αλλά και τη μαύρη αλήθεια, δηλαδή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, «μετά από 12 μήνες αλλοπρόσαλλης και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτης διακυβέρνησης του τόσου ευαίσθητου τομέα υγείας, μέσα από 365 δημοσιεύματα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν για το έναν χρόνο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον της υγείας:

–  Υπόσχονταν προσλήψεις: οι 7.000 προσλήψεις για το Ε.Σ.Υ. που ευαγγελίζονταν προεκλογικά εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα στις προσλήψεις για την Ε.Ρ.Τ. και τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να κοντεύουν να κλείσουν-  ούτε καν τις εξασφαλισμένες προσλήψεις δεν υλοποίησαν.

Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν την κάλυψη των ανασφαλίστων: καμία περαιτέρω μέριμνα δεν ελήφθη για τους ανασφάλιστους, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει με τις δυο σχετικές υπουργικές αποφάσεις την καθολική σχεδόν κάλυψη των αναγκών τους σε υπηρεσίες υγείας.

Υπόσχονταν αύξηση χρηματοδότησης στα νοσοκομεία: μειώθηκε κατά 260.000.000 ευρώ σε ένα χρόνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έχουν πολλαπλασιαστεί (1,3 δις ευρώ), το υγειονομικό υλικό και τα αναλώσιμα είναι εξαφανισμένα είδη που τα φέρνουν ασθενείς από το σπίτι, ενώ οι ασθενείς με HIV, οι καρκινοπαθείς, οι αιμορροφιλικοί και άλλες ευπαθείς ομάδες βρέθηκαν χωρίς φάρμακα

Υπόσχονταν ότι θα αναδιοργανώσουν τον ΕΟΠΥΥ: οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, φυσικοθεραπευτές κ.λπ., έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έφτασαν τα 1,8 δις ευρώ.

Υπόσχονταν ότι θα ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: μετακινούν τους Γενικούς Γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας που ερημώνουν στα Νοσοκομεία, ενώ πολλά Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε καν πετρέλαιο θέρμανσης και ζητιανεύουν μέχρι το μελάνι και το χαρτί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Υπόσχονταν αξιοκρατία: μετά το πογκρόμ κατά των διοικητών, τα νοσοκομεία είναι ακέφαλα.

Υπόσχονταν ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στήριξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: το clawback έφτασε το 2015 στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης και εφάρμοσαν clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Επιτίθεται η Κυβέρνηση στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μειώνοντας τις τιμές σε φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα.

Υπόσχονταν ότι θα ολοκληρώσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: δεν έπραξαν το παραμικρό.

Υπόσχονταν τα πάντα: δεν νομοθέτησαν τίποτα στην υγεία, για έναν ολόκληρο χρόνο.