Στην αναμονή τα νέα ζευγάρια για μια εξωσωματική στον ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Σε αφάνταστη ταλαιπωρία υπόκεινται τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς. Πρέπει να μπούνε ακόμη και σε λίστα αναμονής για έναν χρόνο όχι για να πάρουν έγκριση αλλά για να εξετασθούν από επιτροπή του Οργανισμού

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Καιρό τώρα νεαρά ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί βασανίζονται σε ουρές προκειμένου να πάρουν έγρκιση για φάρμακα εξωσωματικής αλλά και για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας καθώς και για χορήγηση γοναδοτροπινών σε άνδρες.

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ δημιουργούν νέες δυσκολίες. Και αυτό διότι πλέον για όλη τη χώρα υπάρχουν μόλις δύο επιτροπές εγκρίσεων.

Όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές, οι οποίες εδρεύουν επί της οδού Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι (κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες θα συνεδριάζουν καθημερινά.

Τα μέλη των Επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Για πληροφορίες το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 8110684.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις- οι οποίες φαίνεται ότι πλέον εντείνονται- είχαν κάνει πολλά ζευγάρια να μην περιμένουν την έγκριση φαρμάκων και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Και αυτό επειδή με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ζευγάρια οφείλουν να περνάνε τη διαδικασία της επιτροπής ακόμα και για την πολύ απλούστατη πρόκληση ωοθυλακιορυξίας.

Στο παρελθόν περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μαλιστα μόλις πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας είχε γνωστοποιήσει στη βουλή ότι συστάθηκαν τέσσερις νέες Επιτροπές Εξέτασης περιστατικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικής γονιμοποίησης), σύμφωνα με Απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Επιτροπές που θα ξεκινούσαν άμεσα τη λειτουργία τους στις Νομαρχιακές Μονάδες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο και γράφτηκαν στις ελληνικές καλένδες.

Σε ότι αφορά τώρα στη διαδικασία χορήγησης και έγκρισης αναρρωτικών αδειών για εγκύους, ούτε εδώ αποφεύγεται η γραφγειοκρατία καθώς θα ακολουθούν τη διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Και στην ουρά των νοσοκομείων πρέπει να περιμένουν όμως όσες γυναίκες χρειάζονται βεβαιώσεις Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από μαιευτήρες – γυναικολόγους για να πάρουν άδεια και το επίδομα.

Πρέπει να περιμένουν σε ουρά για να δούνε γιατρό στα κρατικά νοσοκομεία ή να επιλέξουν να πάνε σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς καθώς και σε μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) χωρίς έγκριση ελεγκτή.

Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνεται ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ντριν» και ευρώ από σήμερα για ραντεβού με γιατρό στο ΠΕΔΥ! Ξεκινούν τα τηλεφωνικά ραντεβού

Στα κάγκελα οι νοσηλευτές για το νέο σύστημα αξιολόγησης! Το βαθμολόγιο και τα κριτήρια

Προσοχή στα φάρμακα από το διαδίκτυο! Τι συνιστά ο ΕΟΦ

Πως θα λειτουργεί το ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες