Στη Νυρεμβέργη 16 φαρμακεία και στο Μόναχο 20 για όλο το ΣΚ…

  • Iatropedia
Επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και Αδώνιδος Γεωργιάδη, ψηφίστηκαν νόμοι που προβλέπουν τα φαρμακεία στην χώρα μας να λειτουργούν με ένα πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, κατά το οποίο ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε επιθυμεί. Τι ισχύει άραγε με τα φαρμακεία στην Γερμανία;

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην Γερμανία ισχύει σταθερό ωράριο στα φαρμακεία από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 πμ ως τις 18:00 μμ. Έτσι, ορισμένα φαρμακεία είναι κλειστά την Τετάρτη το απόγευμα ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας και τα Σαββατοκύριακα εφημερεύουν πάντα διαφορετικά φαρμακεία. Οι εφημερίες είναι δε 24ωρες από τις 9 το πρωί έως τις 9 το πρωί της επομένης ημέρας.

Για να επισκεφτεί κάποιος φαρμακείο εκτός των κανονικών ωρών που περιγράψαμε παραπάνω, θα πρέπει να πληρώσει ένα «τέλος επείγοντος περιστατικού» που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της τιμής του φαρμάκου το οποίο χρειάζεται. Η συμμετοχή, ωστόσο, για τα φάρμακα (με συνταγή γιατρού) δεν είναι ποσοστιαία, όπως στην Ελλάδα, και φτάνει τα 5 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται.

Για παράδειγμα, στη Νυρεμβέργη, η οποία έχει πληθυσμό μαζί με τα περίχωρα 510.000 κατοίκους, εφημερεύουν μόλις 16 φαρμακεία από τις 9 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το πρωί της Κυριακής ! Και στο Μόναχο του οποίου ο πληθυσμός μαζί με τα περίχωρα φτάνει τις 1.378.000, εφημερεύουν 20 φαρμακεία από τις 9 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Τα υπόλοιπα φαρμακεία στο διάστημα των εφημεριών παραμένουν υποχρεωτικώς κλειστά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Όχι στις πολλαπλές άδειες ανά φαρμακοποιό και στο…χαώδες ωράριο