ΣτΕ: Δικαιώνει την ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ για το επίδομα των προϊσταμένων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλοι πήραν το επίδομα θέσης ευθύνης των 290 ευρώ εκτός από τους προϊστάμενους νοσηλευτές στο ΕΣΥ που πήραν 250 ευρώ! Χωρίς προφανή αιτία και χωρίς αιτιολογικό. Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει...

Όπως πληροφορούμαστε από την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, «με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Νόμου 4354/2015 (μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων) θεσπίστηκε ειδικώς για τους προϊσταμένους των νοσηλευτικών τμημάτων επίδομα θέσης ευθύνης μειωμένο κατά 40 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο επίδομα των υπολοίπων προϊσταμένων άλλων τμημάτων.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ευθύς εξαρχής άσκησε δριμεία κριτική στην ως άνω δυσμενή διάκριση σε βάρος των νοσηλευτών, ζητώντας την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης για την αποκατάσταση της αδικίας…

Κώφευαν…

Δοθέντος, όμως, ότι το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών απλώς εκώφευσαν, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την δικαστική διεκδίκηση της εξομοίωσης του επιδόματος των προϊσταμένων των νοσηλευτικών τμημάτων με το επίδομα των λοιπών προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης. Εξ ιδίων πόρων και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μελών της, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συντόνισε την κατάθεση ομαδικών αγωγών και την εισαγωγή μιας εξ αυτών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την διαδικασία της δίκης – πιλότου».

Ήδη η επταμελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την υπ’αριθμ. 2252/2017 Απόφαση, με την οποία δικαιώνει πλήρως την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, αποφαινόμενη υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάκρισης των νοσηλευτών. Σε συνέχεια της πρώτης αυτής απόφασης, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και θα κριθεί οριστικά.

Δικαίωση

Όπως σχολιάζουν, «η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται εμπράκτως τα συμφέροντα των νοσηλευτών με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο, τιμώντας εις το ακέραιον τον θεσμό του συνδικαλισμού».

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της υπόθεσης και ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προϊστάμενοι των νοσηλευτικών τμημάτων θα δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 290 ευρώ, έναντι των 250 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.