Στάσεις εργασίας σε Αττικό και Ευαγγελισμό για να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος

  • Iatropedia
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (13.00-15:00), θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 14:00 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Αττικόν", με αίτημα να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι και να προκηρυχτούν οι κενές οργανικές θέσεις. Το κάλεσμα έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΠΝΑ «Αττικόν», οι 50 συμβασιούχοι, των οποίων σταδιακά έως και 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τους, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Μάλιστα, με τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων θα οδηγήσει σε «κλείσιμο κρεββατιών και τμημάτων» .

Στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κινητοποιήσες και για την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, που είναι ημέρα γενικής εφημερίας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.

Όπως αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τέλους του έτους 2015.

Την ίδια ώρα, οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων φτάνουν τις 28.000 και οι εργαζόμενοι αριθμούν 50.000, με αποτέλεσμα «η συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία νοσηλεύτρια στη βάρδια».