Στα «σκαριά» το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» και τους ανασφάλιστους…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύντομα στην Βουλή φαίνεται ότι θα δούμε το νομοσχέδιο για το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης, που ...ατύχησε τον Δεκέμβριο και αποσύρθηκε καθώς δεν είχαν κοστολογηθεί αρκετές δράσεις που προέβλεπε.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρεάς Ξανθός, μιλώντας για το νομοσχέδιο και τους ανασφάλιστους σε εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ρύθμιση αυτή είναι το πρώτο άρθρο που αφορούσε το θέμα της υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα. O πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα προχωρήσει και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή. Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ και μόνο, να έχουν κανονική πρόσβαση σε συνταγογραφία φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλεία».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το ζήτημα τώρα είναι «να υπάρξει στην πράξη η δυνατότητα του συστήματος υγείας να καλύψει λειτουργικά τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και είναι ζήτημα πλέον καλύτερου συντονισμού και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «και οι ασφαλισμένοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε ένα βαθμό σε λειτουργικά ανασφάλιστους» καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους παρέχει την κάλυψη που θα έπρεπε με βάση τις εισφορές τους.

Και κατέληξε:` «Αυτό πρέπει σιγά-σιγά να αντιμετωπιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια πραγματική δυσκολία γιατί μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν οι εισφορές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ που είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους παρόχους. Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας για να αυξηθεί φέτος το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ικανότητα και του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα».